НОВИНИ

Честванията за Деня на независимостта в София (СНИМКИ)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:21, 22.09.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

София също отбелязва Денят на независимостта с церемония пред паметника на "Независимостта на България" на площад "Княз Александър Първи" и празнична програма.

За празничната атмосфера допринесоха изпълнението на Софийския духов оркестър, хор "Света София" и мъжкия хор "Гусла". По случай една от най-важните дати в съвременната ни история слово произнесе преподавателят от Софийския университет Веселин Янчев.

На събитието присъстваха представители от Столичната община, както и председателя на Столичния общински съвет. В памет на строителите на съвременна България бяха поднесени венци и цветя. На площада можеха да се видят и много семейства, млади хора и деца, които носеха в ръката си националния флаг.

"Смятам, че България е независима държава с европейски облик, има накъде все повече да се развива. Искам да пожелая на всички хора много здраве, много хубави моменти, да бъдат независими в мислите си и в действията си и на всички държавници и политици да пожелая България да я поставят и българските интереси на първо място, тъй като независимостта не се подарява, тя трябва да се извоюва", заяви Цветомир Петров - председател на Столичния общински съвет.

снимки: БТА

"Актът от 22 септември е апогеят на борбите на българите от Възраждането, с който завършва процесът на възстановяване на българската държавност. С този шедьовър на външната ни политика България се превръща в пълноправен член на международната общност и се задават условия за постигане на националното обединение. Този акт е сред най-големите постижения в новата ни история, който трябва да помним и с който трябва да се гордеем", каза Веселин Янчев - преподавател в СУ "Свети Климент Охридски".

Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 22.09.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 22.09.2024 г., 12:25 ч.
„Отбор на надеждата“ спечели 4 точки във втория ден на световното първенство
„Отбор на надеждата“ спечели 4 точки във втория ден на световното първенство