НОВИНИ

Велико Търново е център на тържествата за Деня на независимостта

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
12:00, 22.09.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

България чества 116 години от обявяването ѝ за независима държава. Историческият акт е обявен тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. По този начин страната ни отхвърля политическата и финансова зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор. За празника в старата столица имаше церемония по издигането на националния флаг.

Честванията за Деня на независимостта започнаха в църквата "Свети 40 мъченици" рано тази сутрин, където бяха отслужени тържествена Света литургия и водосвет, както и осветени знамената. Официалната церемония се водеше от председателя на Народното събрание Рая Назариян. След това, шествието се качи на хълма Царевец, където пък беше издигнато националното знаме, а в момента множеството се отправи към центъра на Велико Търново.

Вижте какви бяха емоциите сред хората, дошли специално за празника:

- Рано решихме да станем, да потеглим и да дойдем да се насладим на възстановката по случай Деня на независимостта, което е пример и за нашите деца, и се надявам наистина да остане траен спомен в съзнанието им.

- Довели сме ги днес тук да ги запознаем с историята. Трябва от малки да се учат и да знаят българските празници, което е хубаво за всички.

БНТ: В Деня на независимостта зависими ли сме, от какво сме зависими или оставаме независими?

- По скоро бих казала, че сме зависими от много неща, от която и сфера да го погледнем, дори в обикновения, всекидневен живот, зависимост има навсякъде. Важното е да бъдем независими духом!

- Честит празник, българи!

"Изключително специален ден за българската история. Съединена и обединена, на днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, равноправна и суверенна държава в семейството на европейския свят и да отвори пътищата си за своето развитие. Затова е много важно днес да си припомним каква е цената и какъв е смисъла на българската независимост и колко е важно да бъдем единни, целеустремени, да бъдем заедно и да вярваме и да се гордеем, че сме достоен и древен народ", заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян.

В своето слово кметът на Велико Търново Даниел Панов призова днешните политици да вземат пример от тогавашните управленци за това как трябва да се движи държавата напред:

"Онези, които са тръгнали отново към Народното събрание след 27 октомври, нека поглеждат надписа, който първо е написан тук на емблематичната сграда на читалище "Надежда" - "Съединението прави силата" и по-късно е преместен на сградата на Народното събрание, и да си спомнят завета на нашите предци, които са искали свободна и независима България. И нека тези техни завети да ги изпълняват - не на разделението, а на обединението, не на разрухата, а на строителството."

снимки: БНТ, БТА, НС

Кулминацията на тържествата във Велико Търново е тази вечер, когато ще се проведе тържествената заря-проверка, която БНТ ще излъчи на живо от 19:25 часа, а по-късно ще се състои и аудиовизуалният спектакъл "Звук и светлина".

Вижте повече в прякото включване на Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Галатасарай се подиграха на Моуриньо след победата в дербито на Турция
От Галатасарай се подиграха на Моуриньо след победата в дербито на Турция
Поредна размяна на удари между Израел и Хизбула, затвориха временно офиса на Ал Джазира на Западния бряг
Поредна размяна на удари между Израел и Хизбула, затвориха временно офиса на Ал Джазира на Западния бряг