НОВИНИ

Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново

рая назарян присъства празничната литургия църквата мъченици велико търново
Снимка: Народно събрание
bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 22.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на парламента Рая Назарян присъства на празничната литургия в църквата "Св. 40 мъченици" по повод 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново. Отбелязването на годишнината е под патронажа на председателя на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Празничната Света литургия беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В храма, в който на 22 септември 1908 година е обявена Независимостта на България, бяха пресъздадени събитията от тази паметна дата и беше прочетен манифестът на княз Фердинанд.

На богослужението в църквата "Св. 40 мъченици" присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, народни представители, евродепутати, областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков и председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Иван Маламов, офицери, курсанти и граждани.

Председателят на парламента Рая Назарян положи цветя на саркофага на цар Калоян в двора на църквата "Св. 40 мъченици". Честването на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България започна с литургия в историческия храм, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Рая Назарян присъства на водосвета на бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

След това Рая Назарян и официалните лица се отправиха към Архитектурно-музейния резерват "Царевец", където в 10:30 часа започва церемонията с военен ритуал по издигане на националното знаме. Рая Назарян ще произнесе слово по повод 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

снимки: пресцентър на Народното събрание

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ривър Плейт победи Бока Хуниорс в аржентинското Суперкласико
Ривър Плейт победи Бока Хуниорс в аржентинското Суперкласико
Парма измъкна точката срещу Лече с два гола в добавеното време
Парма измъкна точката срещу Лече с два гола в добавеното време