НОВИНИ

Поредна размяна на удари между Израел и Хизбула, затвориха временно офиса на Ал Джазира на Западния бряг

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:53, 22.09.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Поредна размяна на удари между Израел и шиитската групировка "Хизбула". Към израелска територията са изстреляни над 100 ракети, повечето от които прихванати. Властите в Тел Авив съобщават за трима ранени. От Хизбула нарекоха баража "първи отговор" на експлозиите на пейджъри и уоки-токитa миналата седмица, за които групировката обвинява Израел. По нареждане на израелските власти, временно е затворен офисът на новинарската телевизия Ал Джазира на окупирания Западен бряг.

Израел отново атакува цели на шиитската групировка Хизбула в Ливан. Израелските власти ограничиха възможността за събиране на хора в град Хайфа и в още няколко области в северната част на страната. По думите на говорителя на израелската армия Даниел Хагари, атаката е в отговор на информация, че Хизбула готви ракетно нападение срещу Израел. Съединените щати призоваха гражданите си да напуснат Ливан - "докато това все още е възможно".

Няколко часа по-късно - Железният купол над Израел работи активно. Прихванати са повечето ракети, изстреляни от ливанска територия. Хизбула твърди, че атакува оръжейни производствени мощности. Хиляди израелци са се укрили в бомбоубежища. Въпреки усилията на властите, отломки от ракетите все пак нанасят щети.

А по-рано маскирани и въоръжени войници нахлуха в офиса на новинарската телевизия Ал Джазира в Рамала, на окупирания Западен бряг. Те връчиха заповед за временно затваряне на канала на директора му Уалид Омари.

Уалид Омари, директор на Ал Джазира за Израел и Палестинските територии: "Влязоха през главния вход и след като обградиха района напълно, нахлуха в офиса. Както виждате, след това ни евакуираха, лишиха ни от възможността да си вършим работата. После ни връчиха заповед за затваряне на офиса за 45 дни."

След евакуирането на помещенията на телевизията, входът ѝ е затворен с голям ламаринен лист, който е заварен.

Уалид Омари, директор на Ал Джазира за Израел и Палестинските територии: "Това е ужасяваща атака срещу канала Ал Джазира и срещу цялата ни мрежа. Всичко това работи срещу свободата на словото и основната ни работа - да показваме истината. Това е атака, която цели да попречи на истината."

Пореден многохиляден антиправителствен протест в Израел. Исканията на хората остават непроменени - оставка на кабинета "Нетаняху" и връщане на заложните, които Хамас държи в Газа. Опасенията са, че заради ескалацията на напрежението по границата с Ливан, постигнато на сделка за тях се отдалечава във времето.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велико Търново е център на тържествата за Деня на независимостта
Велико Търново е център на тържествата за Деня на независимостта
Най-малко четирима убити и десетки ранени при стрелба в щата Алабама
Най-малко четирима убити и десетки ранени при стрелба в щата Алабама