НОВИНИ

COVID креативност: Сутиени, памперси и бананови листа вместо защитни маски

covid креативност сутиени памперси бананови листа вместо защитни маски
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:42, 26.04.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Още

От бананови листа в Амазонка до хартия за печене в Италия - гражданите измислят все по-нетрадиционни варианти за маски в борбата срещу пандемията, особено след като в някои страни носенето им е задължително.
На фона на световния недостиг, хората намират творчески начини да си направят такива изделия, за да се опитат да се защитят, пише Дойче веле.

Фабриките опитват да произвеждат поне 20 пъти повече маски за лице на ден, за да бъдат в крак с голямото търсене, но според Националната комисия за развитие и реформи в Китай, маските могат да бъдат доста трудни и скъпи за производство. Поради сериозен недостиг, цените също се покачиха десетократно и има редица случаи на фалшиви доставчици на пазара.

Ето част от най-креативните начини за заместители на широко употребяваните медицински маски в условията на пандемия.

Италия: хартия за печене
Италианската журналистка и водеща Барбара Паломбели показа на колегите си италианци как да създадат DIY маска за лице, използвайки хартия за печене. Нейният творчески урок е излъчен и по италианската телевизия.

Великобритания: Пластмасов контейнер
Британка бе заснета с пластмасов контейнер над главата си, докато е в градския транспорт.

Куба и Япония: Сутиени и носни кърпи
Кубинските и японските граждани измислят някои нетрадиционни начини за правене на защитни маски от носни кърпи или сутиени с еластични ленти поради недостиг на защитна екипировка.

Хонконг: Пластмасови бутилки
Някои хонконгчани са били забелязани да носят пластмасови бутилки за вода върху главите си като форма на защитна екипировка на фона на недостига на маски в града.

Филипини: Памперси, бельо и торби за боклук
Хората във Филипините използват памперси, бельо и торби за боклук като маски за лице. Страната също изпита недостиг на маски за лице по време на изригването на вулкана Таал в средата на януари, така че филипинците правят домашни маски още преди избухването на коронавируса.

Племена в Амазонка: Бананови листа
Коренните жители в джунглата на Амазонка в Перу, които не са получили помощ от правителството, се защитават с маски за лице, направени от бананови листа. Банановите листа първо се измиват и след това се поставят върху огън, за да омекнат.

Хулио Кусуричи, лидер на Федерацията на коренните общности: Ние използваме това, което имаме, за да се предпазим от това заболяване, което е навсякъде по света. Използваме бананови листа, за да се предпазим от вируса. Засега нямаме помощ от правителството. Храната вече е оскъдна, няма пари за олио, нито за захар и още повече пък за маски.

Кения: Боклук, листа и зеленчуци
Публикации в Туитър показват, че кенийците използват листа от марули, зеле и други зеленчуци и рециклирани материали като маски за лице. Това излюстрира сериозния недостиг на медицинско оборудване в източноафриканската държава на фона на пандемията от коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Певицата ЛиЛана, брат ѝ и още трима души са обвинени за злоупотреби с евросредства
Певицата ЛиЛана, брат ѝ и още трима души са обвинени за злоупотреби с евросредства
Официално: Разрешиха посещенията в паркове и градини - какви са правилата
Официално: Разрешиха посещенията в паркове и градини - какви са правилата