НОВИНИ

Да нямаш контрол над парите и живота си. Какво се случва с Бритни Спиърс?

Поп звездата е лишена от имуществото и правата си, контролирана е от собствения ѝ баща

Михаил Петров
от Михаил Петров
13:46, 18.02.2021
5023
Чете се за: 04:40 мин.
Любопитно
Слушай новината

Какво е да си една от най-големите поп звезди на световната сцена с над 20-годишна кариера и милион продадени албуми? В същото време да нямаш достъп до парите, които изкарваш, а всяко решение за живота ти да бъде взимано от собствения ти баща? Такава е съдбата на Бритни Спиърс.

В Лос Анджелис се състоя поредно изслушване по делото, касаещо попечителство над световноизвестната поп певица. Изслушването разглежда иск на компания за финансови услуги относно съвместна опека над певицата.

През 2008 г. след поредица от публични нервни сривове, звездата постъпва в психиатрична клиника. Тогава нейният баща Джейми Спиърс става неин опекун и получава правото да контролира всичките ѝ финанси.

Делото привлече широко обществено внимание, след като „Ню Йорк Таймс“ излъчиха новия документален филм „Framing Britney Spears”. Лентата хроникира кариерата на 39-годишната поп звезда и прави разкрития относно правните обстоятелствата, пред които тя е изправена.

Бритни Спиърс няма контрол над имуществото си

Опекунството е познатo в някои държави като форма на попечителство. Постановява се за лица, които не могат да взимат решения самостоятелно. Това са най-често хора, които са физически или душевно болни и са неспособни да управляват живота си.

В случая на Бритни Спиърс, певицата няма контрол над своите финанси, лични активи и дори житейски решения.

Право върху тях упражнява нейният баща Джейми Спиърс, който получава около 130 хил. долара годишно за ролята си като опекун. Нетната стойност на изпълнителката достига до 60 млн. долара, с които баща ѝ също разполага.

Правното обстоятелство налага лицата да искат разрешение да шофират и да напускат дома си. Когато бащата на Бритни става неин опекун, тя дори губи правото да гласува по време на избори, но през 2016 г. изменения в закона на Калифорния възвръщат това ѝ право. Все още обаче изпълнителката няма контрол над финансите си, а присъствието и комуникацията ѝ в социалните мрежи също подлежат на мониторинг.

Неспособна да взима решения, но готова да пее

Само няколко месеца след като съдът постановява, че Бритни Спиърс е неспособна да управлява живота си, тя участва в музикалните наградите на MTV, издава шестия си албум „Circus” и започва световно турне, което събира приходи от над 130 млн. долара.

До 2019 г. музикалните и прояви продължават – издава четири албума, участва в 248 концерта в Лас Вегас и стартира собствена марка облекло и парфюми. Приходите от всичко това обаче не ѝ принадлежат.

През годините Спиърс започва да дава все по-малко интервюта пред журналисти, тъй като всеки разговор трябва да бъде одобрен от баща й.

От 2019 г. насам Бритни Спиърс не е имала никакви музикални участия или медийни изяви.

Изпълнителката е заявявала, че опекунството е било необходимо и дори е спасило кариерата й, но през последните години тя води съдебни дела, за да го прекрати.

На изслушването този месец адвокатите на звездата поискаха Джейми Спиърс да бъде отстранен от ролята на опекун. Върховният съд в Лос Анджелис отказа иска, но удовлетвори едно от желанията на певицата. Фирмата за финансови услуги „Bessemer Trust”, на която се доверява изпълнителката, получи правото да бъде неин втори попечител. Така Джейми Спиърс ще трябва да си сътрудничи с тях относно решения за имуществото и личните решения на поп звездата.

Майката на Бритни и бивша съпруга на Джейми - Лин Спиърс заяви чрез своя адвокат, че дъщеря й не трябва да бъде принуждавана да се съобразява с изискванията на баща си. Попечителството на Джейми Спиърс е в сила поне до септември 2021 г.

Движението „Освободете Бритни“

През последните няколко години нейни фенове се мобилизираха в социалните мрежи и стартираха движението „Освободете Бритни“. Хаштагът има над 400 милиона преглеждания в младежката социална мрежа ТикТок.

Активистите в движението организират редовно протести в подкрепа на Бритни. Много от застъпниците на кампанията вярват, че животът на звездата е изцяло контролиран, а тя изпраща сигнали за помощ чрез публикациите си в социалните мрежи.

Майли Сайръс, Шер и Парис Хилтън се включиха в движението онлайн и заявиха подкрепата си към своята колежка.

Автор: Михаил Петров

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК отказа регистрацията на 6 партии
ЦИК отказа регистрацията на 6 партии
Шифрин води в гиганския слалом, Вукадинова е 44-а
Шифрин води в гиганския слалом, Вукадинова е 44-а