НОВИНИ

Да се откажеш от кариера заради убежденията си: Бивш руски дипломат спечели състезание за сладкарство

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:00, 05.08.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Една история за войната, болката, дипломацията... и десертите. Екатерина е руски дипломат в Уругвай - допреди Русия на нахлуе в Украйна. Сега е победител в уругвайско състезание за сладкарство.

Екатерина Германович: "След 24 февруари 22 г., за мен беше невъзможно да продължа да представлявам държава, която бомбардира страната, в която съм родена. Вече не можех да представлявам нещо, с което не съм съгласна".

Екатерина Германович е родена преди 40 години в Запорожие - тогава част от Съветския съюз, сега - от Украйна. По-късно със семейството си се установява в Москва. Летата обаче прекарва в Украйна. Има само руско гражданство. Съдбата я отвежда на повече от 13 300 км от Москва - в Монтевидео. Работи като икономически съветник в посолството на Русия. Преди войната. След началото ѝ изпада в тежка депресия. Случващото се между Русия и Украйна е болка, която никога няма да утихне, казва Екатерина.

Екатерина Германович: "Войната раздели хората. Това е травма, възстановяването от която ще отнеме десетилетия, ако изобщо бъде заличена. Семейства са разбити и разделени. В Украйна - общуването ми с хора в Русия се приема за предателство, същото е и от руска страна".

След като напуска работата си в посолството, Екатерина намира утеха в сладкарството.

Екатерина Гермнович: "Стана ясно, че започва поредното издание на кулинарното състезание. Моята приятелка Наталия - има руско име, ми каза: Защо не се явиш? Правиш много вкусни десерти! И си казах - защо не... Записах видео, пратих го."

Екатерина печели състезанието в надпреварата с още 13 майстори на печивата. Към сладката титла има и парична награда - около 16 000 долара. На Екатерина ѝ предстоят две големи събития - откриването на десертен бар в заведение на приятел и раждането на третото ѝ дете. Един от специалитетите ѝ е медена торта. По рецепта на украинската ѝ баба, която починала по време на състезанието.

Екатерина Германович: "Това е моя версия на медената торта. Но бях вдъхновена от известния в Русия и Украйна "медовик". Баба ми обичаше мед и ни печеше медени сладки. Така че и тя ми е вдъхновение..."

Екатерина няма планове да се връща в Русия. Не иска да рискува бъдещето си, нито това на синовете си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайфунът Ханун отново удари японската провинция Окинава
Тайфунът Ханун отново удари японската провинция Окинава
Стойчо Младенов: Изкачваме стълбичката възходящо, което е показателно за работата в клуба
Стойчо Младенов: Изкачваме стълбичката възходящо, което е показателно за работата в клуба