НОВИНИ

Руски танкер в Керченския проток е бил ударен от украински безпилотен апарат

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:47, 05.08.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Два месеца след началото на украинската контраофанзива - пореден успех за Киев срещу руските сили.

Късно тази нощ украински дрон е поразил руски танкер в Керченския проток. Няма жертви, но има нанесени сериозни материални щети. Междувременно Русия за пореден ден обстрелва украински градове - този път ударите бяха насочени срещу Херсон.

В малките часове на нощта украински безпилотен апарат се приближава до руски танкер в Керченския проток. Атаката е успешна - пострадало е машинното отделение и в момента плавателният съд е неизползваем. За нападението съобщиха първо от Украинската служба за сигурност. Преди това от Киев атакуваха и руската черноморска база Новоросийск.

Москва потвърди за атаката срещу танкера "СИГ". На борда е имало 11 души екипаж, няма жертви, няколко души са леко ранени. Няма и разлив на петрол. Танкерът е обект на западни санкции, тъй като извършва доставки на гориво за руските сили. Движението по Кримския мост временно беше спряно.

На този фон в Саудитска Арабия започва среща Джеда - Киев, чиято основна цел е да бъде намерено решение на кризата в Украйна. Лидери от над 40 държави ще обсъждат основни принципи за бъдещо мирно споразумение. Киев ще бъде представен от началника на кабинета на Володимир Зеленски - Андрий Йермак. Очаква се във форума да участва и Китай. Русия няма да се включи в разговорите.

"В Джеда ще търсим едно - път към мира. Много държави от различни континенти, включително представители на Глобалния юг ще вземат участие. Това е изключително важно, защото ще обсъдим и продоволствената криза, гладът, който е заплашил милиони хора в Африка и Азия. А решението на този проблем е пряко свързано с това колко бързо ще постигнем мир", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Десетте основни искания на Украйна, предвидени в нейния мирен план, включват възстановяване на териториалната ѝ цялост, изтегляне на руската армия, защита на доставките на храни и горива, ядрена безопасност и освобождаване на всички военнопленници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец гостува на Ботев Враца, Локо Сф е домакин на Пирин
Лудогорец гостува на Ботев Враца, Локо Сф е домакин на Пирин
България е домакин на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2023“
България е домакин на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2023“