НОВИНИ

Дания пренасочва кандидати за убежище извън Европа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:13, 03.06.2021
Чете се за: 01:22 мин.
По света
дания пренасочва кандидати убежище извън европа
Слушай новината

Дания прие закон за разселване на кандидати за убежище в трети страни извън Европейския съюз до разглеждане на молбите. Копенхаген търси партньорски държави за управление на лагери по мигрантските маршрути.

В пика на мигрантската криза през 2015 година в Дания пристигнаха 21 хиляди бежанци и впоследствие страната затегна миграционната си политика. Еврокомисията и датска неправителствена организация критикуваха новия закон като "безотговорен и лишен от солидарност".

Наскоро Дания подписа миграционно споразумение с Руанда, което предизвиква спекулации за изграждане там на приемен център. Преди две седмици скандинавската държава първа в Европа отмени статута на пребиваващи на повече от 200 сирийски бежанци.

Датските власти изтъкнаха, че в някои части на Сирия условията са вече достатъчно сигурни за завръщане. Миналата година Великобритания очерта планове за изграждане на център за бежанци на далечния остров Възнесение в Атлантическия океан. През последните години Австралия си навлече критики с лагери за кандидати за убежище в Науру и Папуа Нова Гвинея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: България отново с най-мръсен въздух в ЕС
Евростат: България отново с най-мръсен въздух в ЕС
Емил Ефтимов обсъди интеграцията на силите в Алианса с ген. Кристофър Каволи
Емил Ефтимов обсъди интеграцията на силите в Алианса с ген. Кристофър Каволи