НОВИНИ

Декарт и Монтен влязоха в избираемата матура по философия

отговорите матурата бел хванаха шестима преписвачи
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 26.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Философско есе върху фрагменти от възгледите на Декарт и Монтен беше основната задача на избираемата матура по философия като общообразователен предмет, която се проведе днес.

Изборът беше между „Онези, които вървят много бавно, но винаги следват правия път, могат да направят много повече от други, които тичат, но се отдалечават от него“ на Декарт и „И ако можем да бъдем учени с учеността на другите, то мъдри можем да бъдем само със собствената си мъдрост“ на Монтен. От зрелостниците се очакваше също да анализират казус и да отговарят на въпроси за емпатията, Едиповия комплекс и добродетелта.

Матурата по философия бе един от трите изпита по общообразователни предмети, които се проведоха тази сутрин. Другите два бяха по история и цивилизации и по математика. Общо 448 зрелостници се явиха на тях. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин от журналистката от в. „Аз-Буки“ Зина Соколова.

Тестът по история и цивилизации съдържаше въпроси, свързани с правата на гражданите на ЕС, битката при Одрин, Чипровското въстание и др. Първата част включваше 15 задачи с избираем отговор, а втората 10 задачи за създаване на свързан текст.

Най-много младежи избраха допълнителен изпит по математика – 244. Тестът включваше 23 задачи – 20 с избираем отговор и 3 със свободен отговор с аргументация и обосновка на решенията.

Днес се проведоха и допълнителните държавни зрелостни изпити по профилиращите предмети – български език и литература, философия, история и цивилизации, математика. Матурите по желание ще продължат до 3 юни.

Вижте отговорите:

Философия

История и цивилизация

Математика

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев изрази съболезнования на Байдън за жертвите при стрелбата в Тексас
Румен Радев изрази съболезнования на Байдън за жертвите при стрелбата в Тексас
Бащата на Георги Йомов излиза на свобода срещу гаранция от 15 000 лв.
Бащата на Георги Йомов излиза на свобода срещу гаранция от 15 000 лв.