НОВИНИ

Демерджиев: Наш представител ще бъде допуснат в РЮА заради убийството на Къро

демерджиев наш представител допуснат рюа заради убийството къро
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 26.05.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

МВР е предприело действия да придобие цялата информация по повод убийството на Красимир Каменов - Къро, съпругата му и още две лица в Република Южна Африка. В момента МВР е в комуникация с властите в ЮАР и има уверение, че ще бъде допуснат наш представител, който да отиде на място и да се запознае със ситуацията и с хода на разследването. Има уверение, че ще получим цялата информация, касаеща това разследване. Това каза пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

През 2018 г. има сходно убийство на български гражданин в Република Южна Африка и неговата съпруга. МВР ще направи всичко възможност да установи връзките между тези събития и предходни събития, каза Демерджиев. В тази връзка са обединени усилията на всички служби и се работи активно. Със заповед на главния секретар на територията на цялата страна протича операция, насочена към представители на криминалния свят, способни да извършат тежки престъпления. Целта е да се установят връзките и причините, довели до това престъпление, да се открият извършителите и т.нар. поръчители.

Демерджиев припомни, че политиците и магистратите, които сега воюват, но преди са били приятели и тогава са имали общ враг, който се е казвал Красимир Каменов - Къро. Той беше обявен за междудържавно издирване, но за съжаления не беше задържан, въпреки че МВР уведоми властите на Република Южна Африка къде се намира, каза вътрешният министър.

"Но тези хора дължат обяснение, вече не като приятели, а като врагове, как и защо се стигна до убийството на този човек, посочен като техен общ враг. Това обяснение е некоректно да се търси на друго място", каза Демерджиев.

По повод информацията, изнесена от ПП, че службите незаконно са подслушвали - Демерджиев каза, че се надява, че не се визира МВР. По думите му МВР не си е позволявало нито да подслушва, нито да записва, нито да следи някой незаконно. Няма и да си позволи да го направи.

"МВР единствено разследва престъпници, когато има достатъчно данни за престъпление. За съжаление понякога тези хора се оказва, че имат други длъжности и обществени качества", каза той.

Демерджиев заключи, че МВР няма да участва нито във войни между представители на отделни институции и да взема страна, нито във войни между политици и представители на други институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лорецо Мичели: Стартираме нов проект, целта е да запазим мястото си в Лигата на нациите
Лорецо Мичели: Стартираме нов проект, целта е да запазим мястото си в Лигата на нациите
Симон Антони Иванов загуби на четвъртфиналите в Пазарджик
Симон Антони Иванов загуби на четвъртфиналите в Пазарджик