НОВИНИ

Денков за войните в Украйна и Близкия изток: На силата може да се отговори само със сила

Премиерът говори на форум, посветен на модернизацията на отбраната

Николай Минков
от Николай Минков
10:45, 14.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
денков войните украйна близкия изток силата отговори сила
Слушай новината

На силата може да се отговори само със сила. Това заяви премиерът Николай Денков във връзка с конфликтите в Украйна и Израел по време на форум, посветен на модернизацията на отбраната.

"Затова сме тук, за да определим каква е силата, за да не може никой да си помисли да прекрачи границите на ЕС и НАТО. Въпросът е кои са технологиите, които са ни нужни, но няма отговор. Ясно е обаче е, че трябва да продължим приоритетите проекти на армията. Ясно е, че забавихме кораби, самолети, бронирани машини, но какво още ни трябва, защото видяхме че дроновете, хибридните атаки, кибератаките са много добри. Има различни мнения и отговорът не е единен".

С технологиите, които искаме да развиваме ще определим кой ще има предимство през следващите години да се чувства сигурен в тази среда, посочи премиерът.

"Ако има една хубава новина, е че вече никой не може да игнорира този проблем. Трябва да има последователност и съгласие за да има развитие. Това, което все още стои, е как да инвестираме в хората, които трябва да оживят тази техника. Как да ги подготвим? В зависимост от технологиите, трябва са подберем и хора, които да развият тези технологии. Дали ще е изкуствен интелект, дронове. От гледна точка на правителството това е приоритет на приоритетите, защита, ако няма национална сигурност, нищо друго няма значение".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев направи 18 спасявания за победата на Колорадо над Сиатъл в НХЛ
Александър Георгиев направи 18 спасявания за победата на Колорадо над Сиатъл в НХЛ
Поклонението пред Ферарио Спасов ще е в тесен семеен кръг
Поклонението пред Ферарио Спасов ще е в тесен семеен кръг