НОВИНИ

Депутатите гледат на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

депутатите гледат второ четене бюджетите нзок доо
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:45, 25.07.2023
Чете се за: 04:40 мин.
Политика
Слушай новината

В сряда депутатите ще гледат на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване. Освен бюджетите народните представители ще гласуват кандидатурите на Петър Чобанов от ДПС и на Андрей Гюров от ПП за подуправители на БНБ, както и ще изберат председател на Сметната палата.

Бюджетът на НЗОК бе приет на второ гласуване в бюджетна комисия на 23 юли. Депутатите се съгласиха към средствата за Специализирана извънболнична медицинска да бъдат добавени 6,66 млн. лв. за диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства, които досега не са заплащани от фонда, увеличиха се и средствата за диетични храни с 4 млн. лв., като те ще се вземат от перото за лечение зад граница. Бюджетът бе приет и на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

С промените в бюджетна комисия увеличаваните на средства за първична извънболнична медицинска помощ са в размер на 459,26 млн. лв. или с 95,56 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение в размер на 455,7 млн. лв., или с 75,4 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за дентална помощ в размер на 274,1 млн. лв., или с 34,3 млн. лв. повече от 2022 г., както и увеличение на средствата за медико-диагностична дейност в размер на 237,3 млн. лв., или с 30,0 млн. лв. повече от 2022 г.

Освен това депутатите приеха увеличение на средствата за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и прилагани в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги в размер на 1 764,8 млн. лв., или с 249,3 млн. лв. повече от 2022 г.

По бюджета на ДОО в пленарна зала и в последствие в бюджетна комисия депутатите приеха минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да се запази на 710 лв. от 1 януари 2023 г. и да се увеличи на 780 лв. от 1 август 2023 г., както и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица да се запази в размер на 3400 лв. Народните представители приеха общата сума на приходите и трансферите за 2023 г. от консолидирания бюджет за държавното обществено осигуряване да е в размер на 21 801,4 млн. лв. или с 3 553,7 млн. лв. повече в сравнение с 2022 г.

В частта по разходите депутатите приеха да се повишат изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд, да се увеличи с 12% и минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по Кодекса за социално осигуряване от 467,0 лв. на 523,04 лв. месечно, както и да се увеличи размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) от 710 лв. на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г.

Народните представители приеха и да се увеличи максималният месечен размер на гарантираните вземания, изплащани от фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ от 1775 лв. на 1950 лв., да се запази максималният размер на получаваните една или повече пенсии на нивото от 2022 г. - 3400 лв.; да се запази минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 18 лв. и максималният дневен размер – 85,71 лв.; да се запази размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице – 540 лв., както и да се запази периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко големи пожара бушуват на остров Сицилия
Няколко големи пожара бушуват на остров Сицилия
Съдебната реформа: Какво предлагат политиците и какво смятат експертите?
Съдебната реформа: Какво предлагат политиците и какво смятат експертите?