НОВИНИ

Директорът на Черноморската банка за търговия и развитие пред БНТ: Инфраструктурата ще остане важен приоритет

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 03.04.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Бизнес

Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун сега има задачата да подпомогне страните акционери в тежката ситуация, причинена от коронавируса. Това ще наложи промени в нейното портфолио за тази година. Повече за очакваното финансиране и инвестиции от банката, в която България е акционер с 13.6% участие, научихме от разговора с нейния директор Дмитрий Панкин.

По думите на Панкин миналата година портфолиото на банката е нараснало с 40% и са били постигнати всички цели.

"За тази година планираме да увеличим още повече портфолиото си - с 30-35% годишно. Но разбира се, в тази ситуация основният въпрос е промяната на приоритетите. Трябва да откроим кои проекти ще бъдат най-подходящи за финансиране за нашите страни-членки така че да им помогнат да се справят с последиците от коронавируса."

Дмитрий Панкин обясни с какво се отличават банките за развитие - те имат подход, противоположен на традиционния. Докато търговските банки свиват дейността си и предоставят по-малко заеми, традиционната задача на банките за развитие е да предоставят повече кредити, за да подпомогнат страните да работят по-усилено и "отново да намерят нови приоритети в тази обстановка".

Директорът на ЧБТР каза още, че след дискусии с акционерите в последните години приоритетите са били ориентирани основно към инфраструктурни проекти, като за България такъв проект е бил Летище София. Настоящата криза обаче ще наложи промени на приоритетите в посока към средните и малките предприятия, дори и след като тя отмине.

Според Панкин инфраструктурата ще остане важен приоритет, тъй като в Черноморския регион тя все още не е добре развита.

"Сега е необходимо да определим новите си приоритети в следкризисния период и, разбира се, като работим в тясно сътрудничество с българските банки и особено с Българската банка за развитие. Финансираме някои проекти съвместно с Българската банка за развитие... Приоритетът сега е първо да се помогне на банковата система, за да може банковата система да помогне на икономиката."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има профил на заразените с коронавирус въз основа на случаите във ВМА
Има профил на заразените с коронавирус въз основа на случаите във ВМА
Искането за удължаване на извънредното положение скара депутатите
Искането за удължаване на извънредното положение скара депутатите