Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

До 15 октомври се кандидатства за еднократна помощ за първокласник и осмокласник

от БНТ , Източник: БНР
10:37, 19.09.2022
Чете се за: 01:37 мин.
Още
без глоби директорите ученик без маска извън класната стая
Слушай новината

Еднократната помощ от 300 лева за ученици, записани в първи и осми клас в държавните и общинските училища, до момента е отпусната на близо 60 000 семейства, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане.

Кандидатстването за този вид подпомагане започна в средата на лятото и продължава до 15 октомври, като отпускането на средствата вече не се обвързва с доходите на родителите.

Целта е семействата на децата в първи и в осми клас да бъдат подкрепени при подготовката на учениците в началото на учебната година.

Кандидатства се по настоящия адрес на един от родителите. Формулярите са качени на страницата на Агенцията за социално подпомагане и могат да се подават и по електронен път.

Родителите трябва да предоставят бележка от училището, че детето е записано в първи или осми клас. Помощта се получава на две части – през първия и през втория срок.

Средствата подлежат на връщане при натрупване на 5 и повече неизвинени отсъствия в рамките на месец или ако ученикът прекъсне обучението си.

636 за миналата година са били заповедите за възстановяване на получената сума при първокласниците. Значително по-голям е броят при осмокласниците - над 1500.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Гълъб Донев откри академичната година в УНСС
Премиерът Гълъб Донев откри академичната година в УНСС
Влак блъсна пешеходка край Симеоновград, помощник-машинистът е бил дрогиран
Влак блъсна пешеходка край Симеоновград, помощник-машинистът е бил дрогиран