НОВИНИ

Доброволци възстановяват Дендрариума в Странджа планина

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:43, 27.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Доброволци се включиха в почистването на Дендрариума в Странджа планина.

Идеята за създаване му възниква през 1989 г., като целта е била да се създаде колекция от различни видове от българската и чуждестранна флора на площ 36 декара. В колекцията на дендрариум край Малко Търново има 40 дървесни вида, от които 26 броя са иглолистни, и един храст – калуна.

В Дендрариума има и екзотични видове от Америка, Африка и Азия. Сред засадените видове се срещат най-високите дървета на земята, както и най-дебелите, сред които е и гигантската туя.

Целта на днешната екоинициатива е да направят пътеки между отделните видове и да се поставят информационни табели, така че туристите да могат да се докоснат до разнообразието на дървесни видове. Проектът за изграждане на дендрариумите е изработен от инж. Дико Патронов – един от радетелите за създаването на Природния парк.

"Действително ние имаме нужда от хора, които да ни помагат. Паркът е най-големият в България и трудно можем сами да го поддържаме. Много съм щастлива, че има много хора тук, за да направим нещо за гората и за природата. Дендрариумът има и възпитателна цел, защото тук може да идват на посещение ученици, за да се запознаят с различни и екзотични дървесни видове от цял свят. Надяваме се, като поставим табелите да привлечем и туристи, любители на природата", заяви инж. Румяна Цвяткова - директор на ПП "Странджа".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов пред фенове на Левски: С общи усилия в клуба всичко ще се оправи
Станимир Стоилов пред фенове на Левски: С общи усилия в клуба всичко ще се оправи
С темата „Международни отношения“ приключват преговорите за съставяне на кабинет
С темата „Международни отношения“ приключват преговорите за съставяне на кабинет