НОВИНИ

Доклад на ООН: Едно на всеки 3 деца – отровено с олово

доклад оон едно всеки деца ndash отровено олово
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 30.07.2020
Чете се за: 00:35 мин.
Още

До 800 милиона деца по света се тровят с олово от водата и въздуха, предупреди ООН в специален доклад за неизвестната към момента здравна криза.

Смята се, че едно на всеки три деца има нива на олово в кръвта си, които изискват незабавни действия за предотвратяване на дълготрайни щети, се твърди в документа.

"С малко ранни симптоми, оловото мълчаливо опустошава здравето и развитието на децата, с евентуални фатални последици", коментира Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

Излагането на олово в детска възраст води до редица поведенчески проблеми, както и до увреждане на бъбреците, както и до сърдечно-съдови болести.

В доклада на ООН се казва, че водещ източник на токсина са нерециклирани или неправилно изхвърлени автомобилни акумулатори.

В страните, в които отравянето с олово в детска възрасът е най-разпространено, броят на превозните средства на пътя се е удвоил от 2000 г. насам.

"Добрата новина е, че оловото може да се рециклира безопасно, без да застрашава работници, техните деца и околните квартали", казва пред АФП Ричард Фулър, президент на организацията, ръководеща проучването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борнемут прие офертата на Манчестър Сити за Аке
Борнемут прие офертата на Манчестър Сити за Аке
Задържаха двама мъже в Разградско, отглеждали марихуана
Задържаха двама мъже в Разградско, отглеждали марихуана