НОВИНИ

Двама генерали в битка за властта - защо избухнаха размирици в Судан?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:53, 16.04.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Слушай новината

Битката за властта между двама генерали дестабилизира Судан. Най-малко 56 души загинаха при тежки сражения, които се водят вече два дни. Ранените са почти 600.

И двете страни твърдят, че контролират ключови градове, държавната телевизия излъчва патриотични песни без коментар. В основата на напрежението е предложение за преход към гражданско управление след преврата в Судан през 2021 година, след който страната се управлява от армията.

Оглушителни експлозии и интензивни престрелки разтърсиха сградите в гъстонаселените южни и северни предградия на столицата Хартум, танкове бучат по улиците, а във въздуха кръжат изтребители. Тежки сражения се водят от тази сутрин в град Омдурман, непосредствено до столицата Хартум, както и в близкия град Бахри. Очевидци съобщават за престрелки и в Порт Судан на брега на Червено море.

Изтребители на армията атакуват бази на Силите за бърза подкрепа, от военновъздушните сили предупредиха хората да стоят по домовете си.

"Вчера сутринта около 9.00 часа се чу нещо като гръмотевица. Събудихме се и излязохме навън, имаше изтребители, чуваха се изстрели. В момента е хаос, навсякъде има дим", разказва Лакшми Партасарати.

32-годишната Лакшми е американски турист в Судан. Заснела е с дрон черните облаци дим, които се издигат над летището в Хартум.

"Много хора бягат от града и в момента е празно. А и сега е Рамазан, хората постят и си стоят вкъщи. Много все пак тръгнаха към летището, но там е блокирано от войници заради сраженията. В тези райони имам приятели - не могат да излязат от домовете си, нямат ток, почти има интернет. Стоят далеч от прозорците, за да не ги уцели нещо", добавя тя.

Самолет на саудитските авиолинии "Саудиа" попадна под обстрел. Множество авиокомпании отмениха полетите до Хартум, а съседен Чад затвори границата си със Судан.

Снимки: БТА

След преврат през 2021 година генерали управляват Судан чрез Суверенен съвет. Председател е генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, който е начело на редовната армия, а негов заместник е генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти. Той е начело на паравоенната групировка Сили за бърза подкрепа.

Двете страни трябваше да финализират споразумение, по силата на което паравоенните формирования трябваше да се интегрират в редовната армия и така страната да премине към гражданско управление и да се сложи край на политическата и икономическа криза, възникнали след преврата.

Генерал Бухран настоява за по-бърз преход към гражданско управление, а а Хемедти иска забавяне. ООН, политическите партии в страната, Русия и Съединените щати призоваха за прекратяване на бойните действия, но двамата генерали не дават сигнал, че са готови на преговори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Чой и неговите съотборници заеха 11-о място в клас "Супербайк" на "24 часа на Льо Ман".
Мартин Чой и неговите съотборници заеха 11-о място в клас "Супербайк" на "24 часа на Льо Ман".
Иван Димов с бронз от европейското по вдигане на тежести в Ереван
Иван Димов с бронз от европейското по вдигане на тежести в Ереван