НОВИНИ

Две години по-късно - Симон Байлс се завръща към състезанията

Симон Байлс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:28, 03.08.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Суперзвездата на световната гимнастика Симон Байлс, която не е участвала в състезание след Олимпийските игри в Токио през 2021 година, се завръща в събота на US Classic в Чикаго, съобщи АФП.

Четирикратната олимпийска шампионка, която има и 19 златни медала от световни първенства, се оттегли след Токио поради причини, свързани с менталното ѝ здраве. В японската столица тя се отказа последователно от отборната надпревара, от индивидуалния многобоя, както и от финалите на прескок, на смесена успоредка и на земя, но спечели бронзово отличие на греда.

Американката се превърна в световна звезда, но довери, че има чувството, че "носи света на раменете си". Байлс обясни проблемите си тогава с опасна загуба на преценка, което излага атлетите на сериозен риск от контузии, когато те се приземяват след изпълнение на дадено упражнение.

След като потвърди завръщането си на състезания преди месец, тя добави, че продължава да се грижи за менталното си здраве.

"Правя много терапии, посещавам ги поне веднъж седмично за повече от два часа", заяви американката.

Симон Байлс разкри също, че е част от жертвите на бившия лекар на американския женски отбор по гимнастика Лари Насар, който беше осъден на доживотна присъда, след като е упражнявал сексуално насилие на повече от 250 гимнастички в рамките на две десетилетия.

Календарът на гимнастичката след състезанието в Чикаго остава неясен, като все още е под въпрос дали тя ще участва на Олимпийските игра в Париж следващото лято.

"За Париж мога да кажа, че ще направя всичко възможно да съм там, но не знам дали като спортистка или като зрител", заяви тя в интервю през миналия септември.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски призова своите фенове да подкрепят отбора срещу Шкупи без "прояви на расизъм" и "използване на забранени символи"
Левски призова своите фенове да подкрепят отбора срещу Шкупи без "прояви на расизъм" и "използване на забранени символи"
Задържаха младежа, пребил и остригал жена във Видин
Задържаха младежа, пребил и остригал жена във Видин