НОВИНИ

Двоен агент под прикритие - какво е да си внедрен в терористична организация?

Разказва Мортен Сторм

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:28, 06.10.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Най-силни в момента са разузнавателни служби на Съединените щати и Израел. Оценката е на бившия двоен агент Мортен Сторм. Той успява да стигне твърде далеч в сърцето на тероризма. Животът му трудно може да бъде описан дори в книга - от член на групировката ,,Бандидос" до радикален ислямист, а след това агент на няколко разузнавания. Днес Мортен Сторм е избрал за свой дом България. Как изглеждат терористични организации отвътре и как действат шпионските мрежи в Близкия изток?

Датчанитът Мортен Сторм е обявен за предател и враг на исляма. Джихадистите публикуват видеоклип, в който стрелят с автомати по негов портрет.

,,Опитаха се да ме убият дори в Дания. Срещу мен има има издадена фетва. Но се чувствам в безопасност в България. България е прекрасна сигурна страна за сега", разказва Мортен Сторм - бивш двоен агент.

В продължение на половин десетилетие Сторм води живот под няколко самоличности - Мурад Сторм, Абу Осама и Абу Муджахид. Върши работа, в която няма почивен ден, а дори една неправилна дума може да коства живота.

,,Това е много опасна пътека. Трябва да вярвате, че това, което правите, е правилното нещо, защото ако сте го направили за парите, най-вероятно ще се провалите".

Сторм приема исляма по лични убеждения и с помощта на духовни водачи стига до Йемен, където създава контакти на високо ниво.

,,Това просто не става за една нощ. Трябва да имаш хора, които гарантират за теб. Аз например бях мюсюлманин 10 години и през тези години аз бях искрен".

Мортен отхвърля исляма след като открива противоречия в доктрините, които е изучавал. След като осъзнал в колко опасен човек се е превърнал предложил да съдейства на датските служби.

,,Работих за 4 разузнавания - за датското, британското разузнаване, MИ, 6 MИ 5 и ЦРУ на най-високо ниво. Бих казал, че най-силни в момента със сигурност са американското ЦРУ и МОСАД".

Мортен познава добре обстановката в Ливан, днес - една от най-горещите световни точки.

,,Първата ми мисия като агент беше в Ливан.Била е християнска страна, но е напълно превзета и унищожена от тези мюсюлмани екстремистки организации, имате Хизбула, които контролират по-голямата част от южните райони, имате сунитски мюсюлмани, палестински бежански лагери, които са пълни с оръжия. Всички по някакъв начин имат пари за оръжие, пълно е с оръжие. Това е много гореща точка".

Според Мортен операцията с така наречените ,,гърмящи пейджъри" срещу ,,Хизбула" е историческа.

,,Казах си, уау! Този вид операция, този вид мисия е най-високото ниво, до което може да се внедрите. В Ливан и Сирия навсякъде има шпиони, които работят за някой. Можете да имате едно семейство, където домакинството може би шпионира за определена организация".

,,Вижте, не мисля, че операцията е подготвяна с години или месеци. Израел атакува Хизбула и те внезапно решиха да не използват мобилни телефони. Това беше внезапно решение. Не знам дали това е планирано от дълго време, освен ако МОСАД не са имали хора на най-високо ниво в Хизбула и са разполагали с военните стратегии на организацията в случай, че бъдат нападнати".

Според бившия агент разпалването на конфликта в Близкия изток ще се усети и в Европа.

,,Абсолютно. Нямам съмнения. И аз прогнозирах това от миналата година. Не мисля, че терористите могат да нападнат българи, но мисля, че биха нападнали чужденци. Вие имате места като Слънчев бряг, чужденци в София и големите градове. Те могат да бъдат изложени на религиозен ислямски тероризъм. "

Относно публичните твърдения на агент Сторм ЦРУ многократно отказват коментар. През 2012 г. се стига до там, че е поставен в списъка за наблюдение на терористи и има забрана да влиза в САЩ. Срещу тази мярка датчанинът води съдебна битка и до днес, а новият му дом е България, където подготвя втората си книга.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фамозно второ полувреме донесе успех на Брайтън срещу Тотнъм във Висшата лига
Фамозно второ полувреме донесе успех на Брайтън срещу Тотнъм във Висшата лига
Матей Казийски и Алианц Милано осуетиха завръщането на Алекс Николов с Лубе
Матей Казийски и Алианц Милано осуетиха завръщането на Алекс Николов с Лубе