НОВИНИ

ЕК предоставя на България и Румъния 85 млн. евро за охраняване на границите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:10, 04.03.2024
Чете се за: 01:50 мин.
По света
еврокомисията коментар събитията българия
Снимка: Архив
Слушай новината

България и Румъния могат да кандидатстват за допълнително финансиране за разширяване или модернизиране на съществуващите системи за наблюдение на границите, за закупуване на транспортни средства, включително с термовизионно оборудване, за закупуване на оперативно оборудване като камери за засичане на движения и термовизионни камери, както и разработване или модернизиране на системи.

Еврокомисията съобщи днес, че поставя началото на ново финансиране в размер на 85 милиона евро по линия на инструмента за управление на границите и за визите (ИУГВП) за периода 2021—2027 г. за укрепване на националните способности по външните граници на ЕС.

Брюксел постави днес началото на две рамки за сътрудничество с България и Румъния в областта на управлението на границите и миграцията. През март 2023 година Еврокомисията започна пилотни проекти за бързи процедури в областта на убежището и връщането. Фокусът на новините проекти ще бъде поставен върху:

  • подкрепа за засилени мерки в областта на управлението на границите, убежището и приемането, системата за връщане и засиленото полицейско сътрудничество в Шенгенското пространство;
  • започване на подготовката за изпълнение на Новия пакт за миграцията и убежището в България и Румъния, по-специално по отношение на националните планове за изпълнение.

От 31 март тази година контролът по вътрешните въздушни и морски граници на България и Румъния ще бъде премахнат. ЕК предлага действия за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството между държавите членки, например в областта на полицейското сътрудничество, с цел справяне със свързаните трансгранични предизвикателства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Крушарски: Томаш ще подпише за нови две години, стадионът на Локомотив е работа на общината
Христо Крушарски: Томаш ще подпише за нови две години, стадионът на Локомотив е работа на общината
Янина Тодорова заслужи наградата за MVP на последния кръг в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Янина Тодорова заслужи наградата за MVP на последния кръг в Адриатическата лига по баскетбол за жени