Екатерина Захариева заминава за Брюксел за първия за годината Съвет „Външни работи"

от БНТ
15:49, 24.01.2021
Чете се за: 01:17 мин.
Политика
екатерина захариева заминава брюксел първия годината съвет bdquoвъншни работи
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Брюксел, където на 25 януари 2021 г. ще се състои първото за тази година заседание на Съвета „Външни работи".

В контекста на целите на ЕС за водеща роля в глобален мащаб в борбата с климатичните промени европейските външни министри ще обсъдят подготовката на Конференцията по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (СОР26) в Глазгоу през ноември тази година. Министрите ще приветстват връщането на САЩ към Парижкото споразумение по климата и ще приемат заключения по темата за климатичната и енергийна дипломация.

В рамките на СВнР е предвиден и видеоконферентен разговор с министъра на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги с фокус върху сътрудничеството между ЕС и Япония в региона на Индийския и Тихия океан. Тема на СВнР е и сътрудничеството след Брекзит с Великобритания в областта на външната политика и сигурността.

Сред актуалните въпроси в дневния ред на заседанието са арестът на руския опозиционен политик Алексей Навални и Стратегията на ЕС за споделяне на ваксини срещу коронавируса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медовина и виртуална баница на фермерския пазар в София (СНИМКИ)
Медовина и виртуална баница на фермерския пазар в София (СНИМКИ)
Заловиха най-издирвания престъпник на Азия в Амстердам
Заловиха най-издирвания престъпник на Азия в Амстердам