НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ говори жената на един от най-големите противници на Путин - Кара-Мурза (ЧАСТ 1)

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
09:29, 24.03.2024
Чете се за: 08:22 мин.
По света
Слушай новината

Той е един от най-големите противници на Путин, а тя е неговата смела съпруга. Ексклузивно пред камерата на БНТ и Николай Кръстев застава жената на Владимир Кара-Мурза - Евгения.

БНТ: Как се чувства вашият съпруг в затвора?

Евгения: "Физически или морално? Това са различни неща. Физически той свали повече от 25 кг и полиневропатията, която разви след двете отравяния действа. Не му се прилага никакво лечение. Заболяването му е от списъка на болестите, с които човек не може да бъде държан зад решетките, защото може да предизвика паралич. Но в днешна Русия, на Владимир Путин, хората в затворите системно са подлагани на физически и психически изтезания. А единственото им престъпление е, че изразяват своята позиция. И че тя се различава от официалната позиция на Кремъл. Това са хора, които се обявяват срещу войната, срещу режима, които са зад решетките или в изгнание".

Евгения: "Затова физически Володя няма с какво да се похвали, вече повече от половин година лежи в единична килия в колонията със специален режим №7 в Омск. Това е най-строгата форма на излежаване на присъда - затвор вътре в затвора. Той е в единична килия, в която леглото се окачва на стената от сутринта до вечерта, от 5 сутринта до 9 вечерта, където има една табуретка, с малко затворено прозорче под самия таван - в килията не влиза слънчева светлина. Вече дори не му дават да пише и да получава писма. Излиза за час и половина на ден в малко дворче, където пак никого не вижда, тоест Володя нито веднъж не е видял лагера, в който лежи, нито веднъж не е видял нито един друг затворник, постоянно е в изолация, вижда единствено надзирателите си, рядко вижда адвоката си - все още има възможност да се среща с него, но не знаем докога."

БНТ: Кога за последен път Вие и трите Ви деца се видяхте с него? Как става това?

Евгения: "Не се позволяват нито свиждания, нито обаждания, за последен път
децата говориха с баща си през декември миналата година - дадоха му 15 минути. Имаме три деца - стоях до тях с таймер и засичах времето, защото не можех да позволя на някого да говори с баща си повече от 5 минути. Не говорих с Володя, защото не исках да отнемам от времето на децата. За последно го чух през лятото. Властите много често използват този метод за тормоз - говорят за семейни ценности, но изобщо не вярват в тях. Предполагам, че дълбоко в себе си подозират, че като разделят, разкъсват, разсипват семейството, причиняват голяма болка. Това, което не разбират е, че е много по-трудно да прекършиш духа на човека, отколкото да прекършиш тялото му. И когато Володя говори с децата при това 15-минутно обаждане през декември, звучеше като баща, като техния татко – шегуваше се, питаше как им вървят нещата, опитваше се да намери нещо интересно в ужасния си график за деня, което да е забавно за децата. Остава си такъв, какъвто е въпреки
всичко. И не само той е така - руските политически затворници са хора с несломим оптимизъм и вяра."

БНТ: Децата питат ли, защо е в затвора?

Евгения: "Децата знаят, за какво е в затвора баща им. Властите в Русия започнаха да преследват мъжа ми преди много години. Той преживя първия опит за убийство през 2015 година, след това имаше втори опит през 2017. Независимо журналистическо разследване показа, че е следен от същата група оперативни служители на ФСБ, която по-късно беше виновна за отравянето на Алексей Навални. Тоест една и съща група убийци на служба на държавата, която извършва тези неща - така тези хора си изкарват хляба. Нямам представа как гледат децата си в очите. Голямата ни дъщеря наскоро стана на 18 - за първи път участва в така наречените „избори”. Много ми е тъжно, че първите ѝ избори бяха такива. Малкият ни син е на 12, имаме и момиченце на 15 - те отлично разбират. И двете ни дъщери участваха в акции в подкрепа на руските политзатворници."

БНТ: Те как реагираха на смъртта на Алексей Навални, когато научиха за нея?

Евгения: "Убийството на Алексей беше ужасен шок за милиони. Поредното чудовищно политическо убийство в страната ни, извършено от режима на Владимир Путин, защото такива решения не се взимат без личното разпореждане на Путин. Той носи персонална отговорност за гибелта на Алексей. Това не е първото политическо убийства в страната ни. През 2015 година беше разстрелян Борис Немцов, два месеца по-късно отровиха мъжа ми. Ако погледнем атаките срещу журналисти и политическите убийства - ето например "Новая газета", една единствена медия, която изгуби шестима свои сътрудници. За съжаление тази страшна практика не е нещо ново за страната ни и много отдавна се използва от руските власти като средство за борба с опозицията."

БНТ: Как трябва да възприемаме думите на Алексей Навални "Не се страхувайте, съпротивлявайте се!”, какво е значението на тези думи днес? Как ги възприемате?

Евгения: "Това има значение във всяка една епоха. И, разбира се, има огромно значение при всеки тоталитарен режим. Алексей не призоваваше хората да излизат на улицата и да предприемат някакви героични действия. Това, което казваше, е, че всеки ден можеш да правиш своя избор и дори някаква уж дребна съпротива, е много важна, като например акцията „По обяд срещу Путин”. Видяхме стотици хиляди руснаци по целия свят и в самата Русия, които участваха в тази акция, призвани от антивоенните, от демократичните сили. В нашето крайно атомизирано общество, където са унищожени всички хоризонтални връзки, унищожени са социалните институции, където хората се чувстват самотни, тази акция имаше изключително голямо значение за тях. За да видят колко са много и че не само те имат такива възгледи. И за да покажат на света, че Русия не започва и не свършва с Путин, че трябва да се прави разлика между режима му и цял един народ, който между другото е първата жертва на режима. Колкото по-дълго се позволява на Владимир Путин да бъде на власт, толкова по-дълго ще продължават репресиите, ще продължава и войната."

Вижте цялото интервю във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Демерджиев: Мерките за сигурност в центъра на София не са свързани с атентата в Москва
Иван Демерджиев: Мерките за сигурност в центъра на София не са свързани с атентата в Москва
Карлос Алкарас и Яник Синер продължават напред на тенис турнира в Маями
Карлос Алкарас и Яник Синер продължават напред на тенис турнира в Маями