НОВИНИ

Експлозии в Йерусалим - един е загинал, над 20 души са ранени

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:23, 23.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: Архив
Слушай новината

Един човек загина и 20 други са ранени при две експлозии на автобусни спирки в Йерусалим. Полицията разследва терористичен акт. Силите на реда смятат, че атаките вероятно са извършени от палестински бойци.

Групировката Хамас, която управлява ивицата Газа, изрази задоволство от нападенията, но не пое отговорност. Нейн говорител заяви, че "окупаторите са си платили за престъпленията и агресията".

Две експлозии разтърсиха Йерусалим в оживени райони - първата близо до централната автогара в града, а втората на входа на квартал Рамот. Според очевидци, до автогарата е избухнала оставена до автобус раница. Експлозиите са били в рамките на около 30 минути.

"Това е тип атака, каквато не сме виждали от години. Два поредни взрива. Не можем да определим дали е нападателят е един или са група хора", каза Коби Шабтай от полицията на Израел.

Израелската полиция смята, че става дума за палестински нападения. Годината беше белязана от смъртоносни атаки с огнестрелно оръжие или нож срещу израелци, което предизвика израелски военни нападения в палестински градове в окупирания Западен бряг. Използването на експлозиви е рядкост от много години насам.

Крайнодесен депутат, който се очертава да стане министър на вътрешната сигурност на Израел, беше на мястото на експлозиите.

Итамар Бен Гвир призовава за смъртно наказание за палестински атентатори:

"Определянето на цена на терора означава да се провери откъде са дошли тези терористи, да се стигне до селата им, независимо дали са в Израел или в Юдея или Самария, да се наложи вечерен час, да се обикаля от къща на къща и да се търсят оръжия, да се наложи отново възпиране".

Нападенията стават в момент, когато Бенамин Нетаняху и партията му Ликуд преговарят за състава на ново коалиционно правителство след петите поред парламентарни избори за по-малко от четири години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Миков: Гонките трябва да спрат, нужна е смяна на тактиката
Михаил Миков: Гонките трябва да спрат, нужна е смяна на тактиката
Везенков и Олимпиакос допуснаха трета загуба в Евролигата
Везенков и Олимпиакос допуснаха трета загуба в Евролигата