НОВИНИ

Еквадор: Петима души са убити при операцията за възстановяване на сигурността

Вижте разказ от първо лице на българин, който живее в страната

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:55, 11.01.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Петима души са убити при мащабната операция за възстановяване на сигурността в Еквадор. Улиците по градовете в страната са тихи след безпрецедентното насилие. Маскирани мъже щурмуваха обществената телевизия в град Гуаякил и в страната имаше бомбени експлозии.

Стотици войници патрулират по пустите улици на столицата Кито, а жителите са обхванати от страх, че може да има нов изблик на насилие. В хода на операцията на войниците е позволено и да убиват, ако това се налага.

Над 130 служители на затвори остават заложници в пет затвора в страната.

"Имаме ясна цел - да си свършим работата и да бъдат освободени заложниците. Няколко вече бяха пуснати, но има групи, които искат да продължат да оказват натиск", заяви Хайме Вела - главнокомандващ на Въоръжените сили на Еквадор.

Кризата в Еквадор започна още в неделя, след като прочутият лидер на гангстерската банда "Лос Чонерос" - Адолфо Масиас или Фито, както е по-известен, изчезна от затвора. Обявено беше 60-дневно извънредно положение.

Остава неясно дали атаката срещу телевизията в най-големия град в Еквадор - Гуаякил е свързана с изчезването на гангстера.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви вчера, че страната е в състояние на война и обеща да започне депортация на чуждестранни затворници, особено тези от Колумбия.

"Това не е международен конфликт. Борим се за национален мир, срещу терористични групи или срещу над 20 000 души. Няма да се поддадем на глупостите, които вършат. Симпатизирам на близките на отвлечените държавни служители, но ние сме в състояние на война", каза Даниел Нобоа - президент на Еквадор.

Пред БНТ Владимир Стоичков - преподавател по журналистика в университета в град Лоха в южната част на Еквадор заяви, че все още няма логично обяснение за случващото се в страната.

"Влизат непълнолетни, 13 души в един канал, превземат канала според собствените им думи и не поставят никакви условия. Когато ги питат защо са там, те казват, че държавата трябва да види, че с мафията няма шега. След това няколко души влязоха в университета в Гуякил. Защо са там и какво искат - стреляха във въздуха, счупиха една стена и т.н. Има много неща, които не се връзват с нормалната логика", разказва той.

Според правителството насилието е в отговор на плановете да бъде построен нов затвор със засилени мерки за сигурност за лидерите на гангстерски групи.

Междувременно Перу също обяви извънредно положение заради насилието в Еквадор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия
Десислава Атанасова е номинацията на ГЕРБ за конституционен съдия
Започва дело срещу Израел по обвинение в геноцид
Започва дело срещу Израел по обвинение в геноцид