НОВИНИ

Елфин Еванс води след първия ден в Монте Карло, руско-български пилот е 10-и

Пилотът на Тойота Ярис Хибрид даде време от 26:12.9 минути

Елфин Еванс
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 26.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Британецът Елфин Еванс пое ранна преднина в рали Монте Карло, като се възползва от оптималната стратегия за смяна на гуми и преценка на пътя, за да изгради предимство от 15.1 секунди след първите две специални отсечки днес. Пилотът на Тойота Ярис Хибрид даде време от 26:12.9 минути, като след него се нареди белгиецът Тиери Нювил с Хюндай i20. Нювил имаше много проблеми в първата част на състезанието, но все пак успя да се добере до толкова добра ситуация преди утрешните отсечки.

Трети преди утрешния ден се движи Себастиен Ожие (Франция) – също с Тойота Ярис Хибрид, и време 26:34.5 минути.

Еванс определено се страхуваше от началото на състезанието, влезе и предпазливо, но страховете му бързо го напуснаха, след като дръпна с 5.2 секунди след първата специална отсечка. Изборът на гуми от Тойота и Еванс се оказаха решаващи, най-вече поради нехарактерно високите температури до 17 градуса в планините – без сняг или лед. От Танак (Естония), който показа най-добра адаптация в шейкдауна в сряда, остана на 4-о място след днешния ден. Той стартира активно и в първата скоростна отсечка дори даде индикации, че може да се бори за върха. Неговият Хюндай i20 обаче не успя да се нагоди към трасето.

На 10-о място в момента се нарежда руско-българският рали пилот Николай Грязин, който кара със Ситроен. Времето на Грязин е 28:03.6 минути или изоставане от 1:50.07. 26-годишният Грязин е роден в Москва, баща му също е автомобилен пилот, а в момента се състезава с български лиценз.

Иначе състезанието – известно като най-непредвидимото рали в шампионата беше открито от Принц Албер пред Казиното в Монте Карло.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът няма да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков
Президентът няма да присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков
Извършиха екзекуцията с азот в американския щат Алабама
Извършиха екзекуцията с азот в американския щат Алабама