НОВИНИ

Елизабет Втора пожела Камила да стане кралица консорт

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:49, 06.02.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
кралица елизабет посвети рицарство своя лекар
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Британската кралица Елизабет Втора празнува платинен юбилей - 70 години от възкачването си на трона.

В разпространено писмо тя сподели желание, когато нейният син и престолонаследник принц Чарлз заеме престола, съпругата му Камила да стане кралица консорт.

В британската традиция тази титла се дава на съпругата на краля и тя не носи конституционни правомощия. Принц Чарлз благодари на майка си за жеста към съпругата му, която през годините има сложни отношения с кралското семейство.

Престолонаследникът носи титлата принц на Уелс, но през 2005 година, когато той и Камила сключиха брак, тя не получи титлата принцеса на Уелс, каквато беше първата съпруга на Чарлз Даяна.

Камила е херцогиня на Корнуол и се предвиждаше да стане принцеса консорт, когато Чарлз се възкачи на трона. Тя вече е популярен член на семейството и редовно се появява на официални събития до Чарлз и кралица Елизабет. Таблоидите отдавна вече не я критикуват, както правеха в първите години след смъртта на Даяна.

Иначе 95-годишната Елизабет даде прием в резиденцията Сандрингам в навечерието на днешната паметна за нея дата. На 6 февруари 1952 година, когато е едва 25-годишна и е на посещение в Кения, Елизабет научава, че нейният баща - крал Джордж Шести, е починал и тя вече е кралица на Великобритания.

В следващите 70 години в страната се сменят 14 премиери. Днес Елизабет Втора е най-дълго царувалият британски монарх и се нарежда сред най-дълго царувалите монарси в историята. Юбилеят ще се отпразнува по-мащабно през юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи се справи при визитата си на Венеция и вече е само на точка зад Интер
Наполи се справи при визитата си на Венеция и вече е само на точка зад Интер
От МОК разкриха, че ще има още една среща между Томас Бах и Пън Шуай
От МОК разкриха, че ще има още една среща между Томас Бах и Пън Шуай