НОВИНИ

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 20.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на бургаското пристанище. Повече от половината членове на екипажа са дали положителна проба за вируса, а един от тях е починал в болницата.

Здравните власти в Бургас успокояват, че няма опасност екипажът на кораба да разпространи заразата. Плавателният съд е щателно дезинфекциран, а 18-те моряци, които са на борда са поставени под 14-дневна карантина.

Освен починалия член на екипажа, в инфекциозното отделение е настанен и друг 33-годишен моряк от кораба. Той е с положителна проба, но състоянието му към момента е стабилно.

Корабът „Стар Генезис" пристига в Бургас в нощта на 7 юли, за да натовари зърно. 52-годишен филипинец, член от екипажа, се почувствал зле и от кораба поискали спешна помощ. Транспортиран е с катер до бургаската болница.

„Оплакванията са били свързани с повишена температура, обща отпадналост. Първоначално е бил хоспитализиран в Инфекциозно отделение, в последствие се е наложило превеждане към Отделението по анестезиология и за съжаление се е случил смъртен изход при него", коментира д-р Светослав Тодоров от УМБАЛ-Бургас.

Направена е проба за COVID-19, която е била положителна. Няколко дни по-късно, друг моряк на 33 години, също е настанен в болница. Тествани са всички 20 членове на екипажа, 11 от тях били положителни.

Корабът, който е пътувал от Обединените арабски емирства ще остане в Бургаския залив за 14 дни, докато не изтече карантината на екипажа. Превозното средство е било щателно дезинфекцирано, а от РЗИ-Бургас обясниха, че няма опасност заразата да се разпространи от екипажа.

„Нямали са среща с никого. Те са изолирани. Въпросът е, че на първия, на втория, както и на целия екипаж пробите са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести за секвениране на пробите, оттук нататък да видим дали става въпрос за Делта варианта или не", каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

Служители на "Гранична полиция" денонощно охраняват кораба, за да не допуснат членовете на екипажа да слизат от борда.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политическите партии се подготвят за първото заседание на 46-ото НС
Политическите партии се подготвят за първото заседание на 46-ото НС
Шефът на АПИ Апостол Минчев е отстранен, предшественикът му е даден на прокуратурата
Шефът на АПИ Апостол Минчев е отстранен, предшественикът му е даден на прокуратурата