НОВИНИ

Ердоган и Орбан разговаряха в Будапеща

ердоган орбан разговаряха будапеща
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:21, 20.08.2023
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и унгарският премиер Виктор Орбан се срещнаха днес в унгарската столица Будапеща.

По време на срещата при закрити врата Ердоган и Орбан обсъдиха всички аспекти на двустранните отношения, включително процеса на присъединяване на Турция към ЕС, както и регионални и международни въпроси.

Ердоган и Орбан проведоха и среща на ниво делегации, на която присъстваха турският външен министър Хакан Фидан, министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, министърът на младежта и спорта Осман Аскин Бак, министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Качир, министърът на търговията Омер Болат, директорът на дирекция "Комуникации" Фахреттин Алтун и главният съветник на Ердоган Акиф Кагатай Килич.

По-късно в днес Ердоган ще присъства на част от Световното първенство по лека атлетика, както и на събитията, посветени на основаването на Унгария. Очаква се по време на еднодневната си визита турският президент да проведе разговори и с други свои колеги, които ще присъстват на събитията.

Отношенията между Турция и Унгария бяха издигнати до нивото на стратегическо партньорство през 2013 г. след създаването на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище. През последните години приятелските връзки набраха скорост във всички области.

През декември тази година страните ще отбележат 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения помежду си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона се наложи над Кадис с два гола в края
Барселона се наложи над Кадис с два гола в края
Равенство за Рома и успех за Аталанта на старта в Серия А
Равенство за Рома и успех за Аталанта на старта в Серия А