НОВИНИ

Европа отново е епицентърът на пандемията, предупреждава СЗО

bnt avatar logo
от БНТ
06:41, 05.11.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Ръст на новозаразени и смъртни случаи в Европа. Старият континент отново е епицентърът на пандемията, предупредиха от Световната здравна организация. Една от основните причини - отказът от ваксинация, въпреки че вчера беше одобрен осмият препарат за борба с коронавируса.

За последните четири седмици броят на новозаразените в Европа се е увеличил с 55%, въпреки наличието на ваксини. Експертите от СЗО са категорични, че в болница влизат предимно неимунизирани. Наблюдава се и увеличение на смъртните случаи. Според генералния директор на Световната здравна организация производителите на ваксини трябва да се фокусират не върху печалбите си, а върху възможностите да помагат на по-бедните държави.

"22 месеца след първите докладвани случаи на COVID-19, и почти година след първата одобрена ваксина, броят на заразените с вируса и на смъртните случаи се увеличава отново. Към момента данните са за над 5 милиона починали, а ние знаем, че те са повече. Все още губим по около 50 000 наши братя и сестри всяка седмица. През изминалата седмица 56 държави в цял свят съобщиха за ръст на новозаболели с над 10%", каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.

Рекорден брой нови инфекции регистрираха в Словакия, Унгария, Хърватия. В Словакия и Чехия нивата на заразени се изравниха с тези от пролетта. Критична остава ситуацията в Румъния. Германия и Австрия обмислят нови по-строги правила в борбата с вируса.

А в Латвия от понеделник е обявено извънредно положение, което ще остане в сила 3 месеца. Парламентът в страната прие законова поправка, която позволява на работодателите да уволняват свои служители, които отказват да се ваксинират, но да работят онлайн. Латвия е първата в Европа държава, която тази есен наложи пълна карантина, заради скок на новозаболели. Над 60% от населението е ваксинирано.

Наблюдава се и увеличение на смъртните случаи. Рекорден брой нови инфекции регистрираха в Германия и Словакия, критична остава ситуацията в Румъния. Най-много смъртни случаи има в Украйна и Русия. Очаква се днес Австрия да обяви нови, по-строги правила в борбата с вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли "Съюзна държава" между Русия и Беларус?
Ще има ли "Съюзна държава" между Русия и Беларус?
Заловиха група мигранти след преследване с полицията в Бургас
Заловиха група мигранти след преследване с полицията в Бургас