НОВИНИ

Къде ще гласуват българите в Гърция?

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 04.11.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Рекордна беше избирателната активност на българите в южната ни съседка на парламентарните избори през юли. Заради големия брой родни туристи, почиващи там през лятото, бяха разкрити над 30 секции. Сега обаче броят им е намален.

Централната избирателна комисия реши, че на 14 ноември избирателни секции няма да бъдат разкривани в курортите Никити, Неа Пераму и Неа Муданя, както и на трите острова Лефкада, Лемнос и Тасос. Причината - извън туристическия сезон там почти няма български граждани.

На 19 октомври изтече срокът, в който българите зад граница можеха да подадат заявления за гласуване в чужбина. В Гърция само на 26 места са постъпили достатъчно заявления, за да бъде разкрита избирателна секция. Такава отново ще има в библиотеката на град Кавала, където на предните избори гласуваха около 500 души. Генка Пападополус от дълги години живее там и се включва в организацията на изборите като член на СИК.

"Лесно е да се намерят хора, защото има интерес и работата също е интересна в самия изборен ден. Трябва да ви кажа, че българите, които живеем в чужбина, наистина се притесняваме и се безпокоим за ситуацията и даже искам да ви кажа, че се интересуваме може би повече от живеещите в България, защото ние сме извън нея, не защото сме искали, а защото бяхме принудени. За нас е много важно ситуацията да се подобрява и ни е много ясно, че изборите са решаващи за ситуацията в България", обясни тя.

Изборите отново ще преминат в условията на ковид ограничения и строги изисквания за безопасност, както е било през юли.

"Имаше много строги изисквания от страната на гръцките власти. Хората трябваше да пазят дистанция, задължително повече от 2 метра, имаше непрекъснато присъствие на полицията, която контролираше дали се спазва. Изискването за маските беше абсолютно задължително, също така ни накараха да дезинфекцираме залата на библиотеката, в която се провеждаха изборите и преди самото провеждане и след това", каза Генка Пападополус.

Най-голяма се очаква да бъде избирателната активност в столицата Атина, където са разкрити седем избирателни секции. На остров Крит местата за гласуване са пет.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се бори, но преклони глава пред Зверев в Париж
Григор Димитров се бори, но преклони глава пред Зверев в Париж
Барселона остана без нападатели
Барселона остана без нападатели