НОВИНИ

Бележка от лекар за всички, които по медицински причини не могат да се ваксинират. Ще замества ли тя сертификата?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:58, 04.11.2021
41534
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Зелен сертификат при антитела - това обмислят експертите на здравното министерство. Сертификатът обаче би могъл да важи само в България. Решението ще бъде взето следващата седмица. Според здравните власти на този етап не се налага локдаун. Те отчетоха и положителна тенденция - много по-малко хора влизат в болница спрямо броя на положителните тестове.

Днес беше премината границата от 700 заети интензивни легла. Обещаните допълнителни реанимационни места в столицата обаче все още няма как да бъдат разкрити. Липсват медици, които желаят да бъдат командировани да ги обслужват.

Мисля, че няма такива. Много е труден този процес и внимателно трябва да се прецени точно откъде, от кои лечебни заведения ще се пренасочат, каза Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

Тепърва министерството започва да преговаря с различни болници да се съгласят да отделят кадри. Първоначалната идея да се използват болниците около София почти отпадна и сега ще се търсят резерви в столицата.

В София има достатъчно лекари, въпрос е на логистика комуникация, пренасочване. Става въпрос за хора, които имат работно място, планове. не можем насила да ги преместим, каза Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

Обсъжда се хората с антитела да получат зелен сертификат.

Допитали сме се до експертните съвети по вирусология и епидемиология и клинична имунология. В рамките на тази седмица ще получим експертни становища, ще ги обсъдим с ръководството и може би другата седмица ще имаме решение по въпроса, каза Тома Томов, зам.-министър на здравеопазването.

Хората с противопоказания да се ваксинират вече ще получават документ за това, който обаче няма да замества зеления сертификат. Документът ще се издава от лекар. Силна алергия към някоя от съставките на ваксината е единствената постоянна контраиндикация. Има случаи обаче когато се препоръчва отлагане.

Възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на възпалително остри инфекциозно заболяване или друго остро заболяване, декомпенсиране на хронични заболявания на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения, каза Тома Томов, зам.-министър на здравеопазването.

След влизане в ремисия обаче ваксинацията е препоръчителна за тези пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 40 държави се ангажираха за бъдеще без въглища на срещата за климата в Глазгоу
Над 40 държави се ангажираха за бъдеще без въглища на срещата за климата в Глазгоу
Антъни Иванов е финалист на 200 метра бътерфлай на Европейското по плуване в Казан
Антъни Иванов е финалист на 200 метра бътерфлай на Европейското по плуване в Казан