НОВИНИ

Над 40 държави се ангажираха за бъдеще без въглища на срещата за климата в Глазгоу

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:05, 04.11.2021
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Повече от 40 страни поеха ангажимент да се откажат от използването на въглища на петия ден от Глобалната конференция за климата в Глазгоу. Това е политически документ, който очертава посоката на развитие в областта на декарбонизацията, който не е правно обвързващ.

Европейският съюз като цяло се присъедини към тази декларация, в това число – и България, поясниха за БНТ от Министерството на енергетиката. Нашата страна нееднократно е декларирала, че подкрепя целите на Зелената сделка, като постигането им трябва да бъде плавно и съобразено със спецификите на всяка държава.

Ако всички обещания, поети на форума, бъдат изпълнени, глобалното затопляне ще бъде ограничено до 1,8 градуса по Целзий, смятат от Международната агенция по енергетика.

Ден пети от климатичния форум в Глазгоу беше посветен на енергетиката и на стратегиите за ограничаване на използването на изкопаеми горива. Пробив няма, но напредък - да - това накратко е изводът на експертите.

"Мисля, че днес можем да кажем, че краят на въглищата се вижда. Днес публикуваме глобалната декларация за преход от въглища към чиста енергия, ангажимент за прекратяване на инвестициите във въглища, за увеличаване на чистата енергия, за справедлив преход и постепенно премахване на въглищата до 30-те години на 21 век за големите икономики. Това ще продължи и през следващото десетилетие за по-бедните държави. Под документа има 77 подписа, включително на държави като Полша, Виетнам и Чили. 23 от тях поемат ангажимент за отказа от въглищата за първи път", каза Алок Шарма, председател на Конференцията за климата на ООН.

Отбелязва се, че действително редица държави за първи път поемат ангажимент за отказ от въглища, но е видно, че най-големите производители и консуматори - Китай, Индия, Австралия и САЩ не са сложили подписи под документа.

Чашата е наполовина пълна, казват експерти, защото газoвите и нефтените компании, които са част от групата изкопаеми горива, реално не поемат ангажимент да ограничат производствата си. Заложените в споразумението клаузи не са обвързващи и редица от подписалите се държави признават, че няма да се справят с ограничаването на използването на въглища без финансова помощ отвън.

Въглищата са най-силно замърсяващите изкопаеми горива, а вредните газове при изгарянето им допринасят най-много за замърсяването на въздуха. Прекратяването на въгледобивните и преработващите индустрии е от най-голямо значение в борбата с климатичните изменения. По традиция Конференциите като тази в Глазгоу са съпроводени от атрактивни протести.

Днес камери запечатаха младата екоактивистка Грета Тунберг да обвинява големите компании, че създават фалшиво "зелено" впечатление. На друг протест жена погълна течност, подобна на нефт, и имитира силни болки, за да покаже символично вредата от него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпускат 300 лв. еднократна помощ за енергийно бедните и трайно безработните
Отпускат 300 лв. еднократна помощ за енергийно бедните и трайно безработните
Бележка от лекар за всички, които по медицински причини не могат да се ваксинират. Ще замества ли тя сертификата?
Бележка от лекар за всички, които по медицински причини не могат да се ваксинират. Ще замества ли тя сертификата?