НОВИНИ

Отпускат 300 лв. еднократна помощ за енергийно бедните и трайно безработните

Александър Марков
от Александър Марков
20:16, 04.11.2021
26484
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството отпуска еднократна финансова помощ от 300 лв. за енергийно бедните и трайно безработните. Това е в помощ на най-уязвимите групи на фона на покачващите се цени на енергоресурсите в глобален мащаб, съобщи вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Димитрина от врачанското село Костелево получава помощи за отопление от две години. Пенсията ѝ от 300 лв. едва стига за преживяване. За да си осигури топла зима, са ѝ необходими около 10 кубика дърва. Социалната помощ покрива половината.

Добре е, горе-долу е добре, защо и без нея въобще не може да решим въпроса. Без тази помощ. В момента имам дърва, имам три-четири кубика, които съм ги купила пролетта.

Хиляди обаче за разлика от Димитрина остават извън обхвата на енергийните помощи. Именно те ще получат по 300 лева еднократна помощ.

Двете условия: да не са получили енергийно подпомагане и да са трайно безработни.

Ако съответно попадат в новите критерии с това, да имат по-малко от 6 месеца регистрация на Бюрото по труда като активно търсещи работа, или съответно доход, който надхвърля с до 30 лв. диференцирания доход, отпускан за помощта за отопление, те ще получат съответната помощ, каза Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Прозорецът за кандидатстване е в рамките на идните 14 дни. Ако всички в нужда кандидатстват в следващите две седмици и заявленията им бъдат обработени, те ще могат да получат помощта до 10 декември.

Помощ за тежките есенни и зимни месеци, с повишаващи се цени на енергоресурсите, ще получат и други уязвими групи.

Средствата, които отдели МС по бюджета на Министерството на труда и социалната политика, са 15 млн. лв., като пак казвам - с тези средства ще подпомогнем близо 50 000 лица и семейства, каза Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Кабинетът ще обсъди и предложенията на КНСБ с бюджета за 2021 и 2022 г. да бъде вдигната линията на бедност до 460 лв. Предложенията ще бъдат обсъдени от социалните партньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ковид кризата в Румъния се влошава, пациенти получават кислород в колите си
Ковид кризата в Румъния се влошава, пациенти получават кислород в колите си
Над 40 държави се ангажираха за бъдеще без въглища на срещата за климата в Глазгоу
Над 40 държави се ангажираха за бъдеще без въглища на срещата за климата в Глазгоу