Отпускат 300 лв. еднократна помощ за енергийно бедните и трайно безработните

Александър Марков
от Александър Марков
20:16, 04.11.2021
19383
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството отпуска еднократна финансова помощ от 300 лв. за енергийно бедните и трайно безработните. Това е в помощ на най-уязвимите групи на фона на покачващите се цени на енергоресурсите в глобален мащаб, съобщи вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Димитрина от врачанското село Костелево получава помощи за отопление от две години. Пенсията ѝ от 300 лв. едва стига за преживяване. За да си осигури топла зима, са ѝ необходими около 10 кубика дърва. Социалната помощ покрива половината.

Добре е, горе-долу е добре, защо и без нея въобще не може да решим въпроса. Без тази помощ. В момента имам дърва, имам три-четири кубика, които съм ги купила пролетта.

Хиляди обаче за разлика от Димитрина остават извън обхвата на енергийните помощи. Именно те ще получат по 300 лева еднократна помощ.

Двете условия: да не са получили енергийно подпомагане и да са трайно безработни.

Ако съответно попадат в новите критерии с това, да имат по-малко от 6 месеца регистрация на Бюрото по труда като активно търсещи работа, или съответно доход, който надхвърля с до 30 лв. диференцирания доход, отпускан за помощта за отопление, те ще получат съответната помощ, каза Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Прозорецът за кандидатстване е в рамките на идните 14 дни. Ако всички в нужда кандидатстват в следващите две седмици и заявленията им бъдат обработени, те ще могат да получат помощта до 10 декември.

Помощ за тежките есенни и зимни месеци, с повишаващи се цени на енергоресурсите, ще получат и други уязвими групи.

Средствата, които отдели МС по бюджета на Министерството на труда и социалната политика, са 15 млн. лв., като пак казвам - с тези средства ще подпомогнем близо 50 000 лица и семейства, каза Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Кабинетът ще обсъди и предложенията на КНСБ с бюджета за 2021 и 2022 г. да бъде вдигната линията на бедност до 460 лв. Предложенията ще бъдат обсъдени от социалните партньори.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ковид кризата в Румъния се влошава, пациенти получават кислород в колите си
Ковид кризата в Румъния се влошава, пациенти получават кислород в колите си
Над 40 държави се ангажираха за бъдеще без въглища на срещата за климата в Глазгоу
Над 40 държави се ангажираха за бъдеще без въглища на срещата за климата в Глазгоу