НОВИНИ

Фандъкова издаде заповед за прекратяване на митинг-шествие под надслов "Мир, неутралитет, суверенитет"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:00, 10.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
фандъкова издаде заповед прекратяване митинг шествие надслов мир неутралитет суверенитет
Слушай новината

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на митинг-шествие под надслов "Мир, неутралитет, суверенитет".

Събитието не беше съгласувано от Столична община и е прекратено въз основа на информация, получена от Държавна агенция "Национална сигурност".

В последните дни информацията за събитието, разпространявана в социалните мрежи, беше под надслов "Ние не сме неутрални. Ние сме за Русия! Победата е наша", което не съответстваше на официално заявеното от организатора гражданско обединение "Национална гражданска инициатива за суверенитет на България и другите държави по света" мероприятие.

Върховната административна прокуратура сезира министъра на вътрешните работи във връзка с получена от кмета на София информация. В нея се посочва, че Столична община е била сезирана с две писма - от общински съветници от групата на "Демократична България" и от представляващи ПП "Код" за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември, което може да е "насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната", както и че събитието може да е "противоречащо на решенията на Европейския съюз".

ВАП е извършила проверка по отношение на изложената в писмото от кмета на София информация и на приложения снимков материал. Направена е и справка за уведомленията за организиране на събития по Закона за събранията, митингите и манифестациите към Столична община.

Съгласно разпоредбите на ЗМВР и ПУДМВР дейността на вътрешното министерство е насочена към правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарна безопасност и защита на населението.

С оглед на това и на база на установеното при извършената от ВАП подробна проверка, материалите са изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност.

Снимки: Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 потвърди напускането на Любослав Пенев
ЦСКА 1948 потвърди напускането на Любослав Пенев
Луис ван Гаал потвърди, че се оттегля от националния отбор
Луис ван Гаал потвърди, че се оттегля от националния отбор