НОВИНИ

ФИДЕ не допуска официалния отбор на България начело с Нургюл Салимова на световното отборно първенство

нургюл салимова ход предстои финалната развръзка световната купа шахмат
Снимка: fide.com
bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 25.08.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Задава се нов скандал в родния шах. Дни преди началото на световното отборно първенство за жени се оказва, че в него участие няма да вземе сребърната медалистка от Световната купа в Балу Нургюл Салимова. От Българската федерация по шахмат 2022 оповестиха причината в писмо до медиите.

Ето изявлението на БФ по шахмат 2022:

"На 5 септември в Бидгошч, Полша започва Световното отборно първенство за жени. България има право да участва за пръв път. Много отдавна БФШ 2022 определи разширен състав на националния отбор и отправи покани към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него. Отборите за това първенство са съставени от 6 състезателки – 4 основни + 2 резерви. След като имаше потвърждение от 6 от състезателките, БФШ 2022 определи треньор на отбора – гросмайстор Владимир Димитров. С решение на Управителния съвет бе определена система от премии за състезателките в зависимост от класирането им, която при шампионска титла достига 100 000 лева. Междувременно се оказа, че ФИДЕ не ни допуска да подадем заявка директно, а трябва заявката ни да бъде одобрена от Временната комисия, определена от ФИДЕ. Считайки това за чисто формален акт, списъкът с отбора, определен от БФШ 2022, бе изпратен до тази комисия. В отговор от комисията бе посочено, че те определят друг треньор и друг състав. Оказа се, че секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, за да склонят да играят при условията на комисията. Никой не знае кой и как ще финансира такова участие. Подадена е от комисията до ФИДЕ заявка за участие на отбор без резерви, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, определен от БФШ 2022. В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от първенството на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева. Реално се извършва компрометиране на участието на България, като чрез чужденците, които са начело на тази комисия, българският отбор е осакатен и е лишен от възможността за челно класиране.
За тези действия е уведомено Министерството на младежта и спорта, както и ръководството на международната федерация. Отговорността за безобразията, които се извършват с благословията на няколко чужденци и сътрудничеството на техните български протежета, е огромна. Нанася се тежък удар върху българския шахмат."

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Димитър Илиев проведе среща с посланика на САЩ Кенет Мертен
Министър Димитър Илиев проведе среща с посланика на САЩ Кенет Мертен
Даниел Боримиров пред БНТ: Прекланям се пред нашата феноменална публика и се гордея с нашия отбор
Даниел Боримиров пред БНТ: Прекланям се пред нашата феноменална публика и се гордея с нашия отбор