НОВИНИ

Финансовите министри от Г-7 договориха глобален минимален корпоративен данък

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:08, 05.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

В Лондон финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха споразумение за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък от най-малко 15%.

Целта е да се прекрати практиката на големите корпорации да си спестяват данъци, като декларират печалбите си в страни с ниски данъчни ставки. Ако бъде повсеместно приета, тази реформа ще увеличи приходите в държавните хазни в кризисния период на пандемия.

Финансовите министри на седемте най-развити страни се събират за първи път на живо от началото на пандемията. Домакинът приветства успеха на двудневната среща.

"Имам удоволствието да съобщя, че днес, след години на дискусии, финансовите министри от Г-7 постигнаха историческо споразумение за реформиране на световната данъчна система, за да бъде годна за дигиталната епоха, но най-важното, за да бъде справедлива", заяви финансовият министър на Великобритания Риши Сунак.

Утвърждаването на минимална ставка от 15% ще осуети надпреварата между страните за предлагане на ниски данъци с цел привличане на инвеститори. Компаниите ще плащат данъци там, където извършват дейността си.

"Избягването на данъци ще стане по-трудно за големите компании по света и това е добро послание за хората в нашите страни. Технологичните гиганти ще трябва да плащат своя справедлив дял и това е добър успех", допълни германският финансов министър Олаф Шолц.

Това не е краят. Предстои споразумението да бъде утвърдено във Великобритания, Германия, Франция, Италия, САЩ, Канада и Япония.

Целта е сделката от Лондон да стане основа за по-широко споразумение на срещата на върха на страните от Г-20, която ще се състои идния месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екопавилион отваря врати в Южния парк
Екопавилион отваря врати в Южния парк
Прелитането на беларуска авиокомпания през България на 2 юни не е нарушение
Прелитането на беларуска авиокомпания през България на 2 юни не е нарушение