НОВИНИ

Франция е готова да окаже помощ на Мароко след мощното земетресение

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:49, 13.09.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В пряко видеообръщение към мароканския народ френският президент Еманюел Макрон изрази готовността на страната му да окаже помощ след земетресението с над 2 900 жертви и призова за край на полемиката по въпроса. Рабат отказа хуманитарна помощ от Франция, Алжир и ООН и прие досега само предложената от Испания, Великобритания, Катар и Обединените арабски емирства. Отношенията между Франция и Мароко са обтегнати от години заради оспорваната територия Западна Сахара. Рабат настоява Париж да я признае за мароканска.

Полемики, които не трябва да съществуват в момент на страдания, необходимост от действие и солидарност - така френският лидер Макрон определи нежеланието на Мароко да поиска хуманитарна помощ от Париж. Заради разногласията по Западна Сахара Мароко няма свой дипломатически представител в Париж от януари. Мароко обяви, че приема помощ от приятелски страни след „задълбочена оценка на нуждите и със съзнанието, че некоординираната помощ би била контрапродуктивна“.

"Ние сме тук, можем да окажем пряка хуманитарна помощ. Очевидно от Негово величество Кралят и мароканското правителство зависи да организират международната помощ по напълно суверенен начин. Ние сме на тяхно разположение за техния суверенен избор", каза Еманюел Макрон - президент на Франция.

Границите и суверенитета на Западна Сахара са източник на напрежение и между Мароко и Алжир. През лятото на 2021 г. Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Рабат и затвори въздушното си пространство, но в събота го отвори заради бедствието. Алжир изрази готовност да изпрати три военни самолета и 93-ма спасители, но получи отказ от Рабат.

Всички големи природни бедствия систематично се превръщат в начална точка за реорганизация на политическите отношения и земетресението в Мароко не е изключение от това правило, отбелязва Силви Брюнел - бивша ръководителка на хуманитарната организация "Действие срещу глада":

"Това земетресение става повратна точка в международните отношения, при която Мароко, което се стреми към статут на регионална сила, иска самостоятелно да определя дневния си ред и да не зависи от френската помощ. Трябва да разглеждаме това като исторически момент, който бележи появата на Юга."

Френски доброволци вече работят на терен в Мароко. В Париж събират дарения.

"Скоро няма да приемаме повече дрехи. Фокусираме се върху одеяла, спални чували, палатки. От това се нуждаят отчаяно хората в отдалечените селища, защото през нощта е студено и ще застудява още. Хората са навън. Нуждаем се от всякакви медицински и парамедицински пособия. Това очакваме от следващите дарения", каза Дуниа Ханаш - директор на асоциация Абажад.

По официални данни в Мароко живеят 51 хиляди французи, а мароканската диаспора във Франция наброяват милион и половина, включително 670 хиляди с двойно гражданство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тагарев: Разглеждаме като провокационни действията на Русия спрямо България
Тагарев: Разглеждаме като провокационни действията на Русия спрямо България
Полша се раздели с националния селекционер Фернандо Сантош
Полша се раздели с националния селекционер Фернандо Сантош