НОВИНИ

Франция иска ускоряване на производството на оръжия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:12, 29.03.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Франция подготвя прехвърлянето на 79 гаубици "Цезар" в Украйна и 400 дрона. За да се ускори производството на боеприпаси, френският министър на отбраната предупреди, че ще се възползва от правото си на приоритизиране на производството.

80 хиляди снаряда трябва да бъдат доставени от Франция в Украйна до края на годината. Почти 3 пъти повече от френската доставка за Киев, която беше направена за две години.

"И сега не правим максималното за Украйна", каза Себастиен Лекорню, министър на отбраната на Франция.

Преди войната Франция произвеждаше по 20 хиляди снаряда годишно. На фронта, 20 хиляди снаряда стигат за два дни.

"Работим 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието. Във връзка с военната икономика трябва да доставим повече от милион модулни товари", каза Винсент Делес, директор на оръжейна компания.

Още в началото на годината френският президент призова производителите да преминат към военна икономика, за да отговорят на нуждите на Украйна. Във вторник военният министър на Франция предупреди, че може да се наложи да бъдат реквизирани индустриални мощности, за да се приоритизира военното производство.

"За първи път не изключвам използването на правото, което законът дава на министрите - да използвам правото на приоритизиране и реквизиция, ако темповете на производство и сроковете за изпълнение не вървят по план. С други думи, ако има компания, която изпълнява, както граждански, така и военни поръчки, военната поръчка да бъде приоритизирана. Ясно е, че понякога темповете са бавни, защото има недостиг на суровини", заяви Себастиен Лекорню, министър на отбраната на Франция.

Ускоряването на военната индустрия със сигурност ще повлияе на темповете на развитие на цивилната промишленост.

"Имаме подизпълнители, които - например, доставят механични части, както за автомобилната, така и за отбранителната индустрия. Тъй като автомобилната индустрия има по-големи поръчки, се дава приоритет на нейните доставки. Но при приотизирането, ще се гарантира, че тези доставки ще бъдат пренасочени към отбранителната индустрия", обясни Гаспар Шницлер, директор Института за международни и стратегически изследвания.

Франция планира да строи военни заводи и в Украйна - за производство, поддръжка и ремонт на гаубици и бронетранспротьори.

снимки: БГНЕС/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отложи делото за оспорения резултат на изборите в столицата за 26 април
Съдът отложи делото за оспорения резултат на изборите в столицата за 26 април
Защо прокуратурата и ДАНС разследват българо-румънски проект за река Дунав?
Защо прокуратурата и ДАНС разследват българо-румънски проект за река Дунав?