НОВИНИ

Франция осъди отношението на Беларус към журналисти

франция осъди отношението беларус журналисти
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 30.08.2020
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан осъди действията на беларуските власти срещу репортери, отразяващи антиправителствените протести срещу резултатите от президентските избори, съобщи самият министър в специално изявление, предаде АФП.

В четвъртък около 50 репортери, дошли в страната, за да отразяват неразрешен митинг на опозицията в Минск, бяха задържани от полицията. Повечето от тях впоследствие бяха освободени. Министерството добави, че срещу един от тях е повдигнато обвинение за административно нарушение, а един чуждестранен журналист "е бил доброволно изгонен от страната". В събота беларуското външно министерство отне акредитация на четирима журналисти с руско гражданство, работещи за западни медии, и ги изгони от страната. Тогава Беларуската асоциация на журналистите съобщи, че акредитацията на поне още 10 журналисти е прекратена от властите в Минск.

"Произволните мерки, предприети от беларуските власти срещу журналисти, нарушават свободата на словото и Франция ги осъжда", се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на френското външното министерство.

Льо Дриан призова Минск да отмени мерките, засягащи журналистите, и подчерта, че в Беларус трябва да бъде намерен начин за градивен диалог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа на пътя между Ямбол и Сливен
Катастрофа на пътя между Ямбол и Сливен
Полицията в Берлин разгони протестиращи срещу COVID мерките
Полицията в Берлин разгони протестиращи срещу COVID мерките