НОВИНИ

Френски лекар: Първият случай на COVID-19 е бил в Европа още в края на декември

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:44, 05.05.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Общество

Възможно е новият коронавирус да се е появил в Европа много по-рано от предполагаемото. Карантинните мерки на Стария континент продължават да се облекчават.

САЩ отчетоха най-ниска смъртност от COVID-19 за денонощие. А Израел обяви, че е направил пробив във възможното лечение на инфекцията. Учени са успели да изолират специфично "антитяло", което може да неутрализира заразата в телата на засегнатите.

Пред местни медии френски лекар обяви, че първият случай на COVID-19 вероятно е бил още в края на декември, а не в края на януари, както се смяташе до сега.

В опит да проучи заболяването, медикът ревизира вече взети проби и по този начин установява наличието на опасния щам. Той казва, че тестването е preповторено няколко пъти и винаги е давало положителен за коронавирус резултат. Пробите са на мъж, около 50, който се е възстановил напълно от заболяването. Не е ясно обаче къде се е заразил, защото не е бил в нито една смятана за рискова държава. Франция стана поредната страна, отчела повече от 25 000 починали от коронавирус. Въпреки това на 11 май рестрикциите ще бъдат отслабени. Тази дата избра и Турция за вдигане на карантинните мерки.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Бизнесите - като фризьорски салони и бръснарници, ще отворят на 11 май, при условие, че спазват предписаните хигиенни мерки, работят само с предварително записани часове и намалят броя на клиентите си наполовина. На 11 май ще отворят търговските центрове, както и магазините за дрехи, обувки, чанти, но отново при стриктно спазване на хигиенните норми.

От днес Великобритания започва тестването на приложение за проследяване на контакти. За да се види действието му, е избран остров Уайт. Това е улеснение за здравната система, но крие риск от нарушаване на личното пространство, коментират анализатори.

Отвъд океана за денонощие в САЩ от COVID-19 са починали 1 015 души - това е най-ниската смъртност от близо месец. На фона на обнадеждаващите данни все повече щати облекчават рестриктивните мерки.

Своя план представи и Ню Йорк - щатът, най-тежко засегнат от пандемията. Строителството и производственият сектор ще бъдат приоритет за местните власти, посочи губернаторът Андрю Куомо, но без да уточнява подробности. Местната власт превърна десетки улици в пешеходни зони. Обхванати са най-вече райони около паркове и гъстонаселени жилищни квартали. Целта е да се даде възможност на хората да се възползват от хубавото време и да бъдат активни навън, а не затворени по домовете си.

Елизабет Сароси: Невероятно е! И леко смущаващо - навън е прекрасно, ние имам свободно време и има много място! Децата получават каквото искат, а аз мога да им дам свободата, която иначе не бих си позволила. За съжаление всичко това е в контекста на ужасяващите неща, които се случват.

А в Нова Зеландия за втори пореден ден няма регистрирани нови случаи на COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двете лекарки, жертви на COVID-19, удостоени посмъртно с отличие за човеколюбие
Двете лекарки, жертви на COVID-19, удостоени посмъртно с отличие за човеколюбие
Изследване на БАН: Намалява страхът на хората от заразяване с COVID-19
Изследване на БАН: Намалява страхът на хората от заразяване с COVID-19