НОВИНИ

Габриела Петрова е Атлет №1 на България за 2020 г.

bnt avatar logo
от Калоян Николов
15:22, 04.12.2020
Чете се за: 01:40 мин.
Лека атлетика
габриела петрова атлет българия 2020

Габриела Петрова спечели 23-ата анкета на списание „Атлетика“ за „Атлет на България“ за 2020 година.

Възпитаничката на треньора Атанас Атанасов за втори път е начело на класацията, след като през 2015-а бе избрана и за „Спортист на България“, и за „Атлет на България“.

Пловдивчанката, която започва атлетическата си кариера в Харманли преди повече от 15 години, набра 237 точки от гласовете на експертите на специализираното издание. В крайното класиране се калкулира и един глас на феновете, които дадоха своя вот чрез социалната мрежа „Фейсбук“.

В годината, в която бяха отменени всички европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио поради пандемията от коронавирус, Габриела успя да направи няколко престижни международни старта.

28-годишната Петрова завоюва две титли в хоризонталните скокове на балканския шампионат за мъже и жени в Клуж Напока (Рум) с екипа на България.

В най-силният турнир за годината в Монако – част от веригата Диамантена лига - Габриела зае второ място на троен скок. Същата позиция Петрова записа и на турнира в Турку, Финландия, който бе с категория Континентален тур.

Състезателката на Локомотив-Пловдив имаше победи и на турните в Пловдив (троен скок) и Атина (скок дължина), а на националния шампионат за мъже и жени помогна на отбора си да триумфира в щафета на 4х100 м със силно бягане в последния пост.

Постижението на Габриела Петрова на троен скок 14.38 е най-силното в българската атлетика за 2020-а година по сравнителната таблица на Световната атлетика, а това дава и надежди за олимпийска квота за игрите в Токио, който са през 2021-а година.

В кариерата си Петрова има европейска титла на троен скок за девойки под 23 години (2013), сребърен медал от европейско първенство в зала и четвърто място на световно първенство на открито (2015), както и десетки участия за националния отбор на България на различни форуми.

Второ място в анкетата е за петкратната победителка в тази класация Ивет Лалова-Колио. Най-бързата българка бе „Атлет номер 1 на България“ за 2019-а година, а през 2020-а участва на турнири от Диаматената лига и Континентален тур. Лалова-Колио записа и победи на турнири в Италия.

Третото място в анкетата зае новият национален рекордьор на копие Марк Славов, който завоюва и сребърен медал на балканския шампионат с рекордното постижение.

Най-добрите ни атлети в скока на височина Мирела Демирева (вицешампионка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016) и Тихомир Иванов разделят четвъртото място с равен брой точки 143. Мирела направи само два старта през година, но на турнири от Диамантената лига, а Тихомир е вицешампион на Балканите в зала.

В челната десетка следват пет имена с успехи на балканските шампионати и силни резултатите през годината – Милица Мирчева (със силен резултат на полумаратон и бронз от балканиадата в тази дисциплина), Михаела Петкова (вицешампионка на Балканите ан копие), балканската шампионка на маратон Маринела Нинева и балканската шампионка на 200 м – Инна Ефтимова, както и балканската вицешампионка на скок дължина в зала Милена Миткова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Университетските преподаватели също ще са сред първите ваксинирани
Университетските преподаватели също ще са сред първите ваксинирани
Километрично задръстване на АМ "Струма" край Кресна заради верижна катастрофа
Километрично задръстване на АМ "Струма" край Кресна заради верижна катастрофа