НОВИНИ

Гърция укрепва защитата на границите си заради новата бежанска вълна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
07:56, 01.03.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Поне 13 000 души са се стрували по протежение на 212-километровата гръцко-турска граница след заплахите на турския лидер Реджеп Ердоган да пусне мигрантската вълна към Европа, съобщава ООН.

Атина продължава да изпраща подкрепления и е решена да не допуска новодошлите. Само днес на границата са дошли още 2000 бежанци, предава Франс прес. По гръцки данни вчера са били осуетени 9 600 опита за незаконно проникване. Гръцките власти обвиняват турската страна, че насърчава нарушителите.

В четвъртък Турция заяви, че повече няма да спира стотиците хиляди мигранти към Европа след като загуби 33-ма войници при въздушен удар в сирийската провинция Идлиб.

Президентът Ердоган потвърди намеренията на Анкара и заяви, че до дни броят на напусналите към Европа може да достигне 30 000.

По гръцки оценки от турската страна на границата в Кастаниес има поне 3 000 души. Там мигранти прекосяват незаконно река Марица, която е естествена граница между Турция и Гърция.

Поне три лодки с бежанци са пристигнали тази сутрини на гръцкия остров Лесбос.

Мигрант от Сирия: Отивам в Европа, за да продължа образованието си. Прекъснах обучението си в Сирия. Работата в Турция не е добра, заплатата едва ми стига. Там, в Европа, животът е по-добър. Ще имаме здравни грижи и много други възможности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православната църква отбелязва Сирни заговезни, искаме прошка от близките си
Православната църква отбелязва Сирни заговезни, искаме прошка от близките си
Първи смъртен случай от коронавирус в САЩ
Първи смъртен случай от коронавирус в САЩ