НОВИНИ

Германия отбелязва 75-а годишнина от Холокоста в сянката на вируса

германия отбелязва годишнина холокоста сянката вируса
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:20, 19.04.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Германският външен министър Хайко Маас обеща днес да се бори срещу отричането на Холокоста, на днешния ден, в който трио бивши нацистки концентрационни лагери отбелязват 75-годишнината от тяхното освобождение в сянката на пандемията от коронавирус.

Мемориалните церемонии трябваше да бъдат отменени или драматично съкратени за лагерите в Заксенхаузен, Равенсбрюк и Берген-Белзен.

"Над 20 000 души загубиха живота си в концентрационния лагер Заксенхаузен. Ако трябваше да запазим минута мълчание за всеки от тях, то щеше да продължи две седмици", каза Маас във видеоизявление.

"Но борбата срещу забравянето няма да е мълчалива", добави той.

Германия пое председателството на Международния алианс за възпоменание на Холокоста миналия месец, а Маас заяви, че ще използва годината начело за "борба срещу онези, които отричат или изопачават историята на Холокоста".

"Когато възпоменанието се окачествява като "култ към вина" и жертвите се преденифират като извършители, било то в Германия или в чужбина, ние немците не можем да мълчим", каза той.

Заксенхаузен, разположен точно на север от Берлин, е един от няколкото бивши лагера, които бяха освободени от съюзническите сили преди 75 години.

Мемориалният център на Заксенхаузен, който беше планирал редица събития от петък до вторник, но беше затворен заедно с другите, премести възпоменанията онлайн с поредица от видеоклипове, включително изявлението на Маас.

По-малки церемонии се проведоха и в четвъртък в Заксенхаузен и в близост до Равенсбрюк.

В Берген-Белзен в Долна Саксония служителите на мемориалния център положиха цветя, докато германците в цялата страна спазиха минута мълчание, за да отбележат годишнината от освобождението миналата сряда.

Над 50 000 души са загинали в лагера Берген-Белзен, включително ученичката Ане Франк, чиито разкази за Холокоста се превърнаха в символ на страданията, нанесени от нацистите по време на Втората световна война.

Първоначално планираните за днес възпоменателни събития бяха отложени за април 2021 г., а някои от планираните речи също бяха произнесени онлайн.

"За нас в Долна Саксония Берген-Белзен е мястото, което ни показва жестокостта и безпощадността на най-мрачната част от нашата история", заяви регионалният държавен премиер Щефан Вейл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 17-годишен, ограбвал таксита в София
Задържаха 17-годишен, ограбвал таксита в София
"България в четири сезона" - малко надежда по време на пандемия
"България в четири сезона" - малко надежда по време на пандемия