Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Германска компания от амтомобилната индустрия планира инвестиция за 10 млн.евро у нас

bnt avatar logo
от БНТ
11:19, 26.01.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
германска компания амтомобилната индустрия планира инвестиция млневро нас
Слушай новината

Германска компания за производство на компоненти за автомобилната индустрия планира инвестиция за 10 млн. евро у нас, съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

Министър Даниел Лорер проведе среща с представители на компанията, която произвежда електромеханични прецизни компоненти за микроелектронната и автомобилната промишленост.

На нея стана ясно, че компанията планира инвестиция в България първоначално за 10 млн. евро, при постепенно създаване на около 250 работни места. За момента компанията е в процес на избиране на локация за своята производствена база, уточняват от министерството на иновациите и растежа.

Германският инвеститор произвежда по целия свят в 10 производствени обекта, в които понастоящем работят около 2000 служители.

Германия е най-големият външнотърговски партньор на България, както по линия на инвестициите, така и по отношение на търговията. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който награди победителя в категория „Голямо предприятие“ на Наградите на Германската икономика за 2021 г.

Събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на нея присъстваха още посланикът на Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, министърът на туризма Христо Проданов и представители на бизнеса и деловите среди.

Министър Лорер отбеляза, че новото правителство искрено желае партньорството с германския бизнес да продължи още по-активно и да се разширява.

„Обещаваме нещо, което немските компании много ценят и досега не са намирали у нас в достатъчна степен - ред, върховенство на закона и правила", посочи той.

Президентът на ГБИТК Тим Курт цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021 г., според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро.

Курт посочи, че в този тежък период интересът на инвеститорите от Германия се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции в страната ни.

Според предварителни данни на БНБ, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари - октомври 2021 г. Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург.

Снимки: Министерство на иновацията и растежа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия е готова да доставя втечнен газ в Европа в случай на недостиг на руско гориво
Австралия е готова да доставя втечнен газ в Европа в случай на недостиг на руско гориво
Отборът на САЩ загуби претендентка за медалите в Пекин
Отборът на САЩ загуби претендентка за медалите в Пекин