НОВИНИ

Гешев изпрати писмо до членовете на Пленума на ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:21, 09.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Сигурност и правосъдие
гешев поисканата оставка прокуратурата върши добре работата
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

️В качеството си на страна в процедурата по разглеждане от Пленума на Висшия съдебен съвет на предложението на министъра на правосъдието за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България, г-н Иван Гешев изпрати писмо до членовете на Пленума за провеждането на максимално публична процедура и обсъждане по същество.

В писмото е посочено, че сигналът на министъра на правосъдието Надежда Йорданова показва дълбоко непознаване на Конституцията и законите в Република България.

"Въпреки множеството недостатъци на предложението, юридическата му несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите, Ви моля, да го разгледате по същество, включително и внесеното на 16.07.2021г. от г-н Янаки Стоилов (към онзи момент служебен министър на правосъдието) предложение на основание чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173, ал. 3 от ЗСВ за предсрочно освобождаване на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от КРБ.

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите.

Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт."

Вижте целия текст на писмото на главния прокурор Иван Гешев до Пленума на ВСС тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството сформира кризисен щаб за войната в Украйна
Правителството сформира кризисен щаб за войната в Украйна
Бесарабски българи, избягали от войната в Украйна, карат проби в Пирин
Бесарабски българи, избягали от войната в Украйна, карат проби в Пирин