НОВИНИ

Главчев: Не само България, но и НАТО няма намерение да праща войници в Украйна

Заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в София даде възможност на някои за хибридни атаки, каза служебният премиер

главчев българия нато намерение праща войници украйна
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 29.05.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София даде възможности на някои пак да покажат способности по повод на хибридни атаки и дезинформация, предупреди служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.

"Упорито се разпространи слухът, че България ще праща войници в Украйна, което естествено няма нищо общо. Самият Столтенберг каза, че не само България, а и НАТО - като Алианс, няма такива намерения - не е обсъждано нищо подобно. Затова смятам, че казвайки истината, е най-добрият начин да се борим с хибридни атаки и дезинформация", посочи Главчев.

Министър-председателят изтъкна също, че днес е много голям ден за българската енергетика като се вземе предвид първото зареждане на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с американско ядрено гориво.

"Исторически факт е - 43 касети на "Уестингхаус" са заредени в пети блок на АЕЦ. Това не са просто 43 касети - факт е, че имаме диверсификация в енергетиката. Тази думичка "диверсификация" значи поне три неща - надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията.

Снимки: БТА

Диверсификацията е и избор - когато имаш възможност да правиш избор, имаш възможности и той да е по-добър. Плод на 20-годишни усилия са в тази насока, на нас се падна честта да финализираме този процес на първия етап. Той продължава с избора на алтернативно гориво за 6-и блок, където имаме подписано споразумение с френската компания", посочи Главчев.

Той коментира и исканията на протестиращите в Карловско като заяви, че възможно най-скоро ще бъдат отпуснати средства, колкото е възможно в момента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компанията на Илон Мъск търси доброволци в проучване за мозъчни импланти
Компанията на Илон Мъск търси доброволци в проучване за мозъчни импланти
Стефанос Циципас се класира за третия кръг на "Ролан Гарос"
Стефанос Циципас се класира за третия кръг на "Ролан Гарос"