НОВИНИ

Глобиха Google с 250 млн. евро

глобиха google 250 млн евро
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
11:33, 20.03.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Френският надзорен орган за конкуренцията заяви в сряда, че е глобил Google с 250 милиона евро за нарушения, свързани с правилата на ЕС за интелектуална собственост за неспазване на някои от ангажиментите към френските медийни издатели относно лицензирането на съдържание.

Google обеща да не оспорва фактите като част от процедурите за постигане на споразумение, посочи още френският надзорен орган, добавяйки, че компанията също така предлага серия от коригиращи мерки за отстраняване на определени недостатъци.

Глобата е свързана със спор за авторски права във Франция върху онлайн съдържание в случай, предизвикан от оплаквания от някои от най-големите френски новинарски организации, включително Франс прес.

Освен това надзорният орган отбелязва, че чатботът на Google с изкуствен интелект Bard е "използвал съдържание от информационни агенции и издатели, за да обучи основния си модел, без да уведоми" нито новинарските агенции, нито регулатора, и не е успял "да предложи техническо решение за агенциите и издателите да се откажат от използването на тяхното съдържание от Bard, без да засягат показването на съдържание, защитено със сродни права в други услуги на Google".

Спорът изглеждаше решен през 2022 г., когато американският технологичен гигант се отказа от обжалването на първоначалната глоба от 500 милиона евро, наложена в края на голямо разследване, проведено от Френския надзорен орган за конкуренцията.

В изявлението от сряда надзорният орган каза, че Google е нарушил условията на четири от седем ангажимента, договорени в споразумението за уреждане на спора, включително водене на преговори с издателите добросъвестно и предоставяне на прозрачна информация.

Google не можа да бъде открит веднага за коментар, отбелязва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадинов: Грозни политически игри, пошли спектакли
Костадинов: Грозни политически игри, пошли спектакли
Никола Йокич с "дабъл-дабъл" при важен успех на Денвър срещу Минесота
Никола Йокич с "дабъл-дабъл" при важен успех на Денвър срещу Минесота