НОВИНИ

Годишен спад в търговията на дребно, скачат оборотите при поръчките онлайн

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:08, 09.11.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
годишен спад търговията дребно скачат оборотите поръчките онлайн

През септември с 2,8 на сто в сравнение с предходния месец нараства оборотът в раздел "Търговия на дребно", отчете днес Националната статистика. В сравнение със същия месец на предходната година обаче оборотът намалява със 6,7%.

През септември има увеличение при търговията на дребно с нехранителни стоки с 4 на сто и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки, тютюневи изделия – с 2,9 на сто.

Интересно е, че оборотът при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, интернет или телефон е скочил с 6,7%. Повишени с 6,6% са и оборотите в търговията на дребно с дрехи и обувки.

НСИ отчита обаче годишен спад в търговията на дребно, строителството и промишлеността.

Спадът е най-голям при автомобилните масла и смазочни материали – с 15,2 на сто и при храните – с 10,5%. Намаление има и при оборотите в продажбите на дрехи и обувки, компютри, фармацевтични стоки.

И на годишна база тенденцията се запазва и има ръст на търговията чрез поръчки по телефона, интернет или пощата и то с близо 54 на сто.

В строителството през септември продукцията също има ръст спрямо август с 1,5%. Но спрямо миналата година спадът е от 1,7%.

Индексът на промишленото производство през септември също се увеличава спрямо август с 2,3%. Но и тук тенденцията е същата - спрямо миналата 2019-а индексът намалява с 2,6 на сто.

През септември повишение на производството има в преработващата промишленост и при разпределението на електрическа енергия. Намаление – при добивната промишленост.

На годишна база спад от 33 до 14% бележат производството на тютюневи изделия, обработката на кожи, ремонта на машини, производството на облекло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само за няколко дни: Събраха средствата за кръвния център във Варна
Само за няколко дни: Събраха средствата за кръвния център във Варна
Трент Алекзандър-Арнолд ще пропусне мачовете на Англия
Трент Алекзандър-Арнолд ще пропусне мачовете на Англия