Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Готвят план за недопускане на заболяването Африканска чума по свинете

от БНТ
16:54, 11.06.2021
Чете се за: 01:22 мин.
Общество
готвят план недопускане заболяването африканска чума свинете
Слушай новината

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра за оценка на риска по хранителната верига за недопускане на разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков по време на среща с представители на свиневъдния сектор. В документа ще бъдат определени и критичните точки.

Всички участници се обединиха около мнението, че е необходимо да бъдат взети превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на АЧС, чрез засилване на контрола върху ферми – лично стопанство (т.нар. заден двор), както и върху популацията на дивата свиня.

Браншовиците предложиха държавната помощ за хуманно отношение към свинете да се прилага и през следващия програмен период до 2027 г.

Според тях е необходимо да се активизира и процесът по сключване на договори по мярка 5.1 "Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития".

Те предложиха да се предвиди подпомагане за сектора в Националния план за възстановяване и устойчивост.

По време на срещата беше обсъден въпросът за отваряне на пазара в сектора към трети страни, като затова предстои да започнат съвместни действия на държавата и бизнеса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лицензите на Левски и Черно море под финансов мониторинг
Лицензите на Левски и Черно море под финансов мониторинг
България и Чехия имат еднаква позиция за взривовете във военните складове край Върбетице
България и Чехия имат еднаква позиция за взривовете във военните складове край Върбетице